SCHIMBAREA LA FAȚĂ. Ce nu trebuie să faci în această zi

La 6 august, creștinii sărbătoresc SCHIMBAREA LA FAȚĂ a lui Iisus Hristos, această zi fiind considerată  graniţa dintre vară şi toamnă.

SCHIMBAREA LA FAȚĂ.  Sărbatoarea mai este cunoscută în popor și sub numele de Pobrejenie, existând numeroase tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare. 

Tradiții și obiceiuri de Sărbătoarea SCHIMBAREA LA FAȚĂ a Domnului 

- În popor, ziua de SCHIMBAREA LA FAȚĂ a Domnului este o zi specială, fiindcă este ziua care pregătește trecerea de la vară la toamnă, ziua în care natura își schimbă veșmintele. Toamna începe să își intre în drepturi,  apele nu mai sunt atât de calde, iar păsările încep să se pregătească  pentru a pleca în țări mai calde.

-  SCHIMBAREA LA FAȚĂ. Pentru cei care pleacă în călătorie acum se spune că vor rătăci drumul de întoarcere acasă și vor mai putea ajunge înapoi acasă doar odată cu venirea berzelor.

SCHIMBAREA LA FAȚĂ. Dacă vin ploi mari și bogate de Pobrejenie, atunci se așteaptă ca în acea iarnă să ningă mult. Dacă în schimb este soare, atunci toamna va fi una însorită, îmbelșugată. Dacă va fi nor și va ploua puțin, atunci toamna va fi una mohorâtă.

- SCHIMBAREA LA FAȚĂ.  În această zi  nu se lucrează și nu se spală rufe, dar nici nu se caută gâlceavă cu ceilalți. Se spune că nu este bine să rămâi supărat sau certat cu cineva în această zi dacă nu vrei să fii astfel tot timpul anului. Despre copiii mustrați în această zi se crede că vor fi mustrați tot timpul anului.

- SCHIMBAREA LA FAȚĂ. Cei care încalcă tradiția și necinstesc această sărbătoare spălând rufe și aruncând lăturile în gospodărie riscă să-și aibă gospodaria invadată de insecte. Cei care nu ţin sărbătoarea Schimbării la Faţă vor fi uscaţi şi gălbejiţi, iar cine va spăla haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetele care se spală pe cap în ziua Schimbării la Faţă nu le mai creşte părul, iar oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa acestei zile, vor muri până la sfârşitul anului.

Citește și: Tradiții și obiceiuri pentru Schimbarea la Față: Ce nu ai voie azi

-  SCHIMBAREA LA FAȚĂ. Gospodinele din sate duc primele roade ale viilor la biserică, pentru a fi binecuvântate, după care le împart pentru sufletul celor plecați. Este dezlegare la pește, vin și untdelemn în această zi, deci este bine să dați de pomană celor sărmani căci va fi bine primit și pe lumea cealaltă. În același timp, în tradiția populară, se crede că cel care mănâncă struguri înainte de a fi sfințiți în ziua de 6 august își "afurisește" mațele.

SCHIMBAREA LA FAȚĂ. Se spune că până în această sărbătoare anumite lucrări agricole precum cositul și făcutul fânului trebuie neapărat încheiate. La fel, trebuie adunate și plantele tămăduitoare, bune de leac. Odată ce trece această sărbătoare, se spune că iarba îmbătrânește, florile încep să se treacă, fânul nu mai este pe gustul animalelor, iar plantele de leac încep să-și piardă din puterile lor vindecătoare.
-  SCHIMBAREA LA FAȚĂ. Femeile însărcinate care cinstesc această sărbătoare vor avea parte de o naștere ușoara si de copii sănătoși.

Citește și: SFÂNTA MARIA. Lăsata secului pentru Praznicul Adormirii Maicii Domnului din 15 august


-  SCHIMBAREA LA FAȚĂ. În această zi nu este bine să mergi la  scăldat sau să dormi afară, la lumina stelelor și sub bolta cerului, deoarece apele devin mai reci și cerbii vin de le spurcă, iar vremea începe să se răcească.
-  SCHIMBAREA LA FAȚĂ.  Cei care se roagă cu credință și încredere în puterea lui Dumnezeu să scape de o patimă care îl chinuie au șanse mari să fie ascultați și vindecați.

-  SCHIMBAREA LA FAȚĂ.  Se spunea că oamenii care nu reușesc să și vadă umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineata zilei de Pobrejenie, vor fi în pericol de moarte în cursul acelui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel