Schimbare în politică. Șase scenarii devastatoare după ce Klaus Iohannis ajunge la Cotroceni

Klaus Iohannis, ieșit învingător în cursa pentru Cotroceni, schimbă radical scena politică. Scenarii inedite sunt lansate pentru a face jocuri politice, sau pur și simplu pentru audiență. Variantele luate în calcul de analiști merg de la implozia PSD până la schimbarea majorității prin refacerea alianței social democraților cu liberalii. 

Klaus Iohannis, președinte până în 2019

1. Schimbare radicală pe scena politică în 2015. Startul ar putea fi dat în februarie, când opoziția ar putea depune moțiune de cenzură. Este scenariul lui Daniel Funeriu, care în 2015 susține că mai trebuie făcut simultan cu alegerile parlamentare anticipate și referendum pentru scurtarea mandatului de președinte, astfel încât să fie alegeri concomitente parlamentare, prezidențiale în 2019. Iată ce scrie Daniel Funeriu: 

- Ponta trebuie OBLIGAT să prezinte Legea bugetului și astfel expus public pentru goliciunea și ticăloșiile sale.

-  Președintele ales trebuie să fie învestit.
-  Actuala opoziție trebuie să depună moțiune de cenzură în noua sesiune (februarie) pe votul din diaspora, buget, educație și să reușească să pice guvernul Ponta.
-  Trebuie constituită o nouă majoritate, fără PSD, trecute legi referitoare la algeri parlamentare (vot prin corespondență, sistem de vot proporțional mixt pe stil german, reducerea numărului de parlamentari).
-  Făcute alegeri parlamentare anticipate între septembrie și noiembrie 2015 (e crimă să faci alegeri în frigul din finalul lui noiembrie-începutul lui decembrie). De două ori s-a ratat momentul anticipatelor: în 2005 și în 1997. De fiecare dată acest răgaz a dat timp PSD să se regrupeze și să atace. Nu mai trebuie făcută această eroare. Victoria anti-PSD trebuie dusă, democratic, până la capăt.
- Simultan cu alegerile anticipate din 2015 trebuie referendum pentru scurtarea mandatului de președinte, astfel încât în 2019 să fie alegeri concomitente parlamentare-prezidențiale.

PSD dispare

2. Epoca PSD s-a sfârșit. Cătălin Striblea spune că odată cu pierderea alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta, istoria PSD-ului s-a sfârșit. Motivul? Faptul că liderul PNL, Klaus Iohannis, a fost votat într-o proporție covârșitoare de către tineri. Iată ce scrie Cătălin Striblea:

"Scuzați-mi exprimarea, dar e vorba de legea firii. Te naști și mori. M-am uitat din nou pe demograficele de la CURS pe care le-am dat și ieri. 70 la sută dintre tinerii de sub 30 de ani l-au votat pe Klaus Iohannis. Și majoritatea celor între 31 și 60 de ani. Doar cei care au trecut de 61 de ani l-au votat în majoritate pe Victor Ponta.

Asta înseamnă că business-ul PSD se cam încheie. Să mă iertați, dar dispare natural. Și nici nu poate fi altfel. Când promovarea ta se asigură doar prin grija pensiilor și a bugetarilor, a ajutoarelor sociale și a altor chestiuni care vin de la stat. Nici nu poate fi altfel când tu te-ai lipit imagistic de generația actorilor vechi.

Tinerii au fost lângă PSD doar atunci când s-a mers împotriva lui Băsescu. A fost o chestiune conjuncturală, atunci când PSD a sancționat abuzurile unei guvernări rapace. După care a uitat de toți cei care au informația la un click distanță.

Singura șansă de supraviețuire a PSD este să-și refacă bazinul electoral. Nu toți tinerii sunt de dreapta în țara asta. Sunt oameni strălucitori de stânga, dar care nu văd cu ochi buni un partid de stânga conservator, strâns legat de Biserică".

Victor Ponta pierde scaunul de premier și șefia PSD

3. Jurnalistul Radu Tudor comentează, de asemenea pe blogul său, că premierul este zdrucinat puternic de loviturile pe care le-a primit și se întreabă dacă va reuși să se salveze. 

"Este, în mod evident, zdruncinat puternic în urma rezultatului obținut duminică. Un milion de voturi în plus pentru Iohannis n-a reușit nimeni să anticipeze. A fost cea mai mare surpriză politică a ultimilor ani. Personal, cred că Ponta va face față foarte greu presiunilor care vor urma. Atât din partea președintelui Iohannis, care va continua câteva din mecanismele lui Băsescu. Dar și partea propriului electorat. Și nu in ultimul rând, din interiorul PSD. Să nu uit: vor fi și suficiente presiuni externe", a scris Radu Tudor, care conchide cu o întrebare: "Va reuși Ponta să se reinventeze pentru a-și salva imaginea și pielea de om politic și prim-ministru?". 

PNL-UDMR-UNPR-PC, noua majoritatea parlamentară

4. Klaus Iohannis a declarat ca PNL nou vrea să preia puterea, iar acest lucru se va întâmpla în 2015 sau cel mai târziu în 2016, cand vor fi alegeri parlamentare. Politologul Cristian Pârvulescu a creionat două scenarii în acest sens.

"Primul scenariu: în funcție de noua geometrie parlamentară și de crizele din PSD, o nouă majoritate se poate forma în primăvara anului 2015 în jurul PNL-ului cu UDMR, UNPR, eventual PC și chiar o fracțiune din PSD, dar asta numai în cazul în care PSD-ul intră într-o criză gravă, în cazul în care Ponta pierde președintia partidului, în cazul în care grupările din PSD trec la război deschis. Al doilea scenariu, care ar fi pe termen mediu mult mai solid, ar fi că noul PNL să aștepte alegerile parlamentare din 2016 și pe baza votului de protest față de guvernarea PSD să câștige o majoritate clară și atunci să preia guvernarea până în 2020", spune Cristian Pârvulescu.

Traian Băsescu, premier în 2016

5.  În urmă cu an, fostul consilier prezidențial, Sebastian Lăzăroiu lansa un scenariu cât se poate de actual.

Răspunzând unei întrebări, Sebastian Lăzăroiu a declarat: "Eu cred că preşedintele (n.r. Traian Băsescu) va rămâne activ după ce îşi va termina mandatul, va rămâne activ în politică. Aşa cum a şi spus, va contribui şi anul viitor, dar mai ales în anii care urmează la acea construcţie a unei forţe politice de dreapta, puternice, care să aibă şanse în 2016 să şi câştige alegerile. Eu am spus că, sigur, probabil în 2015 nici nu s-ar putea întâmpla asta, dar în 2016 nu ar fi un scenariu iluzoriu să-l avem pe Traian Băsescu susţinut pentru funcţia de premier de această forţă politică", scrie Realitatea

Împărțirea Puterii între Iohannis și Ponta, dictată de SUA

6. Jurnalistul Ion Cristoiu susține că Ambasada SUA a dat semnale la București, prin amicii din presă pentru o "înțelegere, dictată de americani, pentru împărțirea Puterii".

"Victor Ponta are Guvernarea. Klaus Iohannis are Președinția. Și astfel în România nu se va putea repeta coșmarul Victor Orban din Ungaria. Acolo unde doi dețin și nu unul Puterea, America poate fi liniștită. Mai ales că Președintele Iohannis nu va avea puterea celui care deține și majoritatea parlamentară, iar bietul Victor Ponta, frăgezit de Operațiunea clandestină: Să-i dăm cu votul peste bot!, e în stare de orice pentru a supraviețui la Guvern și în PSD. Chiar de a lupta împotriva Corupției mai ceva decît Monica Macovei", scrie Ion Cristoiu, pe blogul său

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel