Scenariu cel mai probabil în PSD, după pierderea alegerilor

 

PSD are în lucru câteva scenarii, după pierderea alegerilor prezidențiale la un scor categoric.

Prima ipoteză ajunsă în spațiul public ia în calcul un Congres extraordinar, în luna decembrie.După eșecul din 2009, Mircea Geoană a tras de timp cu organizarea Congresului, amânat pentru februarie 2010. Și a pierdut. Până în februarie 2015, guvernul Victor Ponta nu poate fi dat jos prin moțiune de cenzură. În primul rând, fiindcă în actuala sesiune s-a tras deja glonțul de argint. Pe de altă parte, ar fi fost și greu de justificat un vot parlamentar care l-ar aduce din nou în joc pe Traian Băsescu. Klaus Iohannis ajunge la Cotroceni în 22 decembrie,  când Parlamentul e în vacanță.

Un vot de încredere dat de PSD premierului Ponta  ar însemna că în partid sunt majoritari cei care vor să păstreze guvernarea. Un partid uriaș, bazat pe structuri, ar prefera, deci, să rămână la Putere și să organizeze alegerile din 2016. În cazul în care Victor Ponta este înlocuit de la conducerea PSD, în decembrie sau în februarie, partidul riscă să piardă Guvernul. E greu să explici de ce Ponta nu e bun pentru PSD, dar e bun pentru țară.  Dacă alegerile din PSD au loc în decembrie, timpul pentru organizarea Opoziției interne la actuala conducere scade. La fel și contestările, scandalurile, pierderea de imagine.

Cei care se opun  rămânerii la guvernare au argumentele lor. Erodarea este inevitabilă, spun ei, iar alegerile din 2016 pot aduce un scor-dezastru. Mai ales că există precedentul MRU: o moțiune de cenzură înainte de locale, care lasă PSD și cu popularitatea în bernă și fără prefecți. Urmează trei ani cu toată Puterea concentrată în mâinile Dreptei, pentru că nu mai avem alte alegeri până la prezidențiale.

Aflat de cinci ani într-o confruntare cu Traian Băsescu, cel mai mare partid din România nu a avut  dizidențe în spațiul public. Așa e la vreme de război.  Nu putem crede că nu există, însă, nemulțumiți. Pe lângă nemulțumiți sunt probabil și mulți lideri locali speriați de viitor. Geoană a fost ras, ca și Năstase, în condițiile în care a pierdut la  câteva mii de voturi diferență. Ce vor face acum, când au fost 1 milion?

Pentru conducerea PSD, postul de președinte al partidului a părut totdeauna mai important decât cel de președinte al țării. Alegerile prezidențiale au  fost folosite pentru a elimina președinții de partid, fie prin izolare, la Cotroceni, fie prin maziliere, în caz de eșec. Nimeni nu poate spune cât s-a schimbat PSD, în ultimii cinci ani, la nivelul activului care își alege președintele. Nu pot fi excluse alianțele  de ultimă oră, replierile strategice sau contra-atacurile care să întoarcă votul, chiar în timpul Congresului.

De aceea, singurul lucru cert, în PSD, este că nu există certitudini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel