Urmărește emisiunea live


Scandalul care îl zdrobește pe Dacian Cioloș între PSD și PNL. Răsturnare de situație- SONDAJ EXCLUSIV

Anul 2016, raportat la 2015, este unul confuz. Politicienii par că sunt alții sau că au inversat taberele. Răzgândeala de pe scena politică lovește direct în noul Guvern tehnocrat Dacian Cioloș, prins la mijloc între două formațiuni politice puternice. 

Cioloș, între ciocan (PSD) și nicovală (PNL)

Pe de-o parte o avem pe Alina Gorghiu, copreședinta PNL, care îi transmite premierului Dacian Cioloș că dacă nu va reuși PNL să-l convingă să dea OUG pentru alegeri locale în două tururi, "poate îl va convinge societatea civilă", aceeași societate civilă despre care se spune că a contribuit la numirea Guvernului Dacian Cioloș. De cealaltă parte, este Liviu Dragnea, președintele PSD, care acuză că va boicota alegerile locale dacă va fi schimbată legislația electorală.  

Între două forțe politice importante, care i-au dat votul de încredere în Parlament, Guvernul Dacian Cioloș este prin la mijloc. Dacă va da OUG, este posibil ca PSD să inițieze moțiune de cenzură. Dacă nu va da, PNL a avertizat deja, prin cea mai înaltă voce din partid, că poate va fi convins de "societatea civilă". 

Cine a votat schimbarea legii electorale în 2015?

Declarațiile sunt șocante, cel puțin pentru electorat. În 2015, electoratul auzea cum Camera Deputaților, for decizional, a schimbat trei legi electorale cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege prin care primarii să fie aleși într-un singur tur, președinții Consiliilor Județene, vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Legea, evident, a fost susțină și de PNL și de PSD. Mihai Voicu de la PNL era chiar președintele Comisiei de Cod Electoral. PSD vrea în continuare alegerile într-un singur tur, așa cum a votat în 2015. PNL vrea alegeri în două tururi și voci din PNL chiar spun că e neconstituțional să fie alegeri într-un singur tur. 

De ce s-a răzgândit PNL

Explicația a fost dată de Ecaterina Andronescu, într-o emisiune de televiziune. Politiciana a spus că PNL a susținut legea în 2015, pentru că se bucura de simpatia dată de câștigarea alegerilor de către președintele Klaus Iohannis, susținut de PNL. Acum, când a scăzut în sondaje, pentru PNL nu mai este favorabilă această lege. Însă, poate fi o temă de campanie, așa cum a fost "diaspora" în alegerile prezidențiale. 

Votează în sondajul dcnews.ro ce părere ai despre alegerile locale, să fie într-un tur sau în două. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel