Scandal. ActiveWatch: USR - PCR?. Mentalități totalitare

ActiveWatch consideră că, prin încercările de a reprima vocile critice din interior, Uniunea Scriitorilor din România face dovada unor mentalităţi totalitare şi îşi încalcă menirea statutară de a promova libertatea de opinie şi de expresie.

'Solicităm public Uniunii Scriitorilor din România să adopte un comportament transparent în ceea ce priveşte funcţionarea şi folosirea resurselor şi să oprească hărţuirea scriitorilor care fac publice suspiciuni privind disfuncţionalităţile USR', se precizează într-un comunicat al ActiveWatch, transmis miercuri AGERPRES.

Reacția lui Nicolae Manolescu

Contactat de AGERPRES, preşedintele USR, Nicolae Manolescu, a spus că nu comentează afirmaţiile ActiveWatch, recomandându-i lui Mircea Toma să vadă 'insultele şi calomniile' de pe site-urile celor sancţionaţi de USR. 'Nu am comentarii de făcut. Ar fi bine ca domnul Mircea Toma sau nu mai ştiu cum îl cheamă să se uite să vadă porcăriile şi insultele şi calomniile care apar pe site-urile celor pe care i-am sancţionat. Atât. Dacă se uită şi el crede că astea sunt drepturile omului, eu n-am niciun comentariu de făcut', a spus Manolescu.

În comunicat, ActiveWatch aminteşte că prin Raportul nr. 1 din 23 februarie 2016 al Comisiei de Monitorizare, Suspendare şi Excludere din USR a propus excluderea din componenţa USR a scriitorilor Dan Mircea Cipariu şi Grigore Şoitu, membri ai Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (grusr.org), pe motiv că demersurile lor publice - articole publicate, acţiuni intentate în instanţă - 'au cauzat prejudicii materiale, morale şi de imagine grave USR şi membrilor acesteia', precizând că scriitorii amintiţi 'au prezentat în mai multe rânduri faptele pe care au afirmat că se întemeiază criticile şi acţiunile lor publice la adresa USR şi au acuzat public lipsa unui dialog în urma căruia să se realizeze o reformă a instituţiei USR'.

'Printre altele, în conţinutul raportului de excludere, Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere din USR nu a contrazis aceste acuzaţii, ci a folosit un comentariu a cărui sursă nu era menţionată pentru a ilustra că Uniunea a fost prejudiciată de scriitorul Cipariu. În plus, Raportul Comisiei de Monitorizare, Suspendare şi Excludere menţionează un articol critic al lui Grigore Şoitu la adresa activităţii de critic literar a lui Nicolae Manolescu ca un exemplu de atac la adresa USR, echivalând protejarea imaginii instituţiei cu protejarea intereselor şi a imaginii conducerii actuale', precizează comunicatul ActiveWatch. Potrivit sursei citate, Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere a propus şi sancţionarea cu suspendarea calităţii de preşedinte al Filialei Bucureşti - Traduceri Literare a scriitorului Peter Sragher, pentru că 'a înţeles să participe la întrunirea Consiliului USR (CUSR) şi să facă publice către persoane care nu sunt membre USR şi care desfăşoară vădite activităţi împotriva USR detalii ale şedinţei CUSR, decontextualizate, fără vreo referire la comunicatul USR şi fără avertizarea colegilor din Consiliul USR'.

[citeste si]

'Aceeaşi Comisie de Monitorizare, Suspendare şi Excludere a USR a propus şi sancţionarea cu avertisment a scriitorilor Daniel Vorona, Paul Cernat şi Florin Iaru, 'cu consecinţa aducerii la cunoştinţa acestora a faptului că desfăşurarea în mod direct sau indirect a oricăror activităţi împotriva USR sau a membrilor acesteia, de natură a aduce atingere prestigiului şi imaginii USR, precum şi nerespectarea normelor deontologice ale breslei scriitoriceşti sunt de natură să atragă sancţiuni statutare', menţionează ActiveWatch. ONG-ul informează 'persoanele din conducerea USR că se pot adresa instanţelor de judecată pentru criticile exprimate la adresa lor, noul Cod civil oferind toate mecanismele necesare protejării celor care îşi consideră lezată demnitatea sau imaginea'. 'Reamintim conducerii USR că demersurile în faţa instanţelor de judecată prin care membri ai Uniunii contestă mecanisme statutare trebuie să fie acceptate ca o formă de control asupra unei instituţii de o asemenea importanţă publică. Justiţia va putea decide de partea cui este dreptatea', se mai arată în comunicatul ActiveWatch. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel