Satu Mare, Corund: Biserica cu draci, fascinantă pentru credincioșii care îi trec pragul

Biserica de lemn Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din localitatea Corund, județul Satu Mare este cunoscută pentru numeroasele scene pictate în care elementul central este diavolul ce pedepsește păcătoșii ca "biserica cu draci". 

"Biserica cu draci" din Corund constituie un adevărat monument istoric, această valoare fiind confirmată și de includerea ei într-un proiect european transfrontalier turistic Ungaria-România, "Circuitul bisericilor medievale din județele Szabolcs-Szatmar-Bereg și Satu Mare", care prezintă celor interesați un patrimoniu religios și cultural unic în Bazinul Carpatic, respectiv 33 de biserici din cele două țări.

Strămutarea "Bisericii cu draci", acțiune care a durat trei ani 

Ridicată inițial în mijlocul cimitirului, pe un deal, "Biserica cu draci", menționată pentru prima dată în 1494, a fost strămutată pe locul ei actual în cea de a doua jumătate a veacului al XIX-lea.

"Biserica de lemn a fost amplasată inițial pe un deal din apropiere, de unde a fost mutată pe amplasamentul actual. S-a mutat întreaga construcție, folosindu-se bușteni de lemn pe care s-a ridicat biserica și care, prin rotire, făceau posibilă deplasarea ei, cu ajutorul boilor. Nu se lucra în fiecare zi la mutarea ei, ci doar atunci când oamenii aveau, așa că totul a durat circa trei ani. Pe timpul mutării, slujba se ținea, duminica, acolo unde se afla biserica", a afirmat, pentru Agerpres, preotul Marius Perșe.

Interiorul bisericii construită de meșterii populari din zonă este decorat cu compoziții murale pictate pe un fond de pânză groasă, tratată cu grund de ipsos, care acoperă aproape întreaga suprafață interioară. În cea mai mare parte, detaliile programului decorativ din interiorul redau fidel iconografia bizantină cu semnificațiile sale teologice adânci, cristalizate de-a lungul secolelor, însă ceea ce a dus faima acestui lăcaș ecleziastic atât în țară, cât și peste hotare, sunt picturile de pe peretele apusean al pronaosului, ce ilustrează păcatele umane, respectiv pedepsele pentru acestea.

"Interesant este că picturile sunt cele originale, scenele pictate sunt din viața de apoi, sunt diavoli care pedepsesc păcătoșii, făcute cu scopul de a-i înfricoșa pe păcătoși", a spus Felician Pop, consilierul responsabil cu cultura din cadrul Consiliului Județean Satu Mare.

În compozițiile pentru care această biserică este faimoasă apare inclusiv figura uriașă a unui diavol negru, Lucifer, așezat în poarta de piatră a Iadului, deasupra căreia un drăcușor cu un steag în mână suflă în trâmbiță,  diverse categorii de păcătoși — înșelători, lacomi, calomniatori — ordonați în două registre și cărora dracii le aplică pedepsele de rigoare.   

De asemenea, în jumătatea nordică a peretelui apar trei figuri alegorice mari: Moartea asemenea unui schelet, așezat lângă un ciubăr plin cu cranii și tibii încrucișate, ținând o cupă în mâna dreaptă și o coasă în stânga; Ciuma, personificată sub forma unei femeie dezbrăcate pe spinarea unui măgar, care se îndreptată spre Moarte și Lenea, o femeie dezbrăcată, cu părul scurt și zbârlit, așezată pe un ciubăr, ținând în mână o furcă de tors, iar la picioarele sale zace fusul aruncat pe pământ.

"Datorită acestor scene pictate în interior, este cunoscută ca 'biserica cu draci'. Trebuie însă să ne gândim și la contextul în care s-au realizat aceste picturi, acum 300 de ani. Probabil că preotul de la vremea respectivă a dorit să prezinte enoriașilor cât mai sugestiv ce îi așteaptă dacă păcătuiesc, însă eu cred că valoarea bisericii este dată de arhitectura ei și de ale elemente, nu de faptul că are draci pe pereți", a apreciat preotul din sat.

Vestea despre "Biserica cu draci", denaturată

Chiar dacă nu are mulți viziatori, vestea despre dracii de pe pereți s-a răspândit până în țările nordice, însă denaturată.

"Am avut în urmă cu ceva timp o vizită a unor turiști din țările nordice, care auziseră că la noi este o biserică cu draci. Și-au imaginat că aici se întâmplă ritualuri satanice sau alte grozăvii și au fost foarte dezamăgiți când au văzut că e vorba doar de niște draci pictați pe pereți. Mai că n-au spus că dacă știau despre ce e vorba, nici nu mai veneau atâta drum", a povestit Marius Perșe.

Scenele din Judecata de apoi sunt atribuite pictorilor Popa Țiple și Ioan Zugravul prin analogie stilistică cu pictura bisericii de lemn din Chieșd, unde au activat cei doi", se arată pe site-ul www.temple-tour.eu.

"Biserica cu draci" din Corund este folosită în prezent doar ocazional, la cererea unor persoane ce țin ca anumite festivități religioase să se desfășoare în cadrul rustic al secolelor anterioare, având în vedere că în ani '60 în apropiere s-a ridicat o nouă biserică, din zid.  

"Ar mai fi nevoie de fonduri pentru refacerea picturii interioare și unele mici reparații. Mi-aș dori să facem aici un mic muzeu, pentru că avem obiecte bisericești valoroase care sunt acum la muzeul din Satu Mare, pentru că aici e periculos. Ar fi nevoie și de un sistem de alarmă", a mai spus preotul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel