Salvarea vine cu Uniţi Salvăm

După alegerile locale 2016, două concluzii pot fi trase, consideră analistul Bogdan Chirieac, într-un editorial scris pentru DCNews. Șocul rezultatelor se va propaga în țară, de la Constanța la Timișoara, de la Ploiești la Oradea. Paradoxal, PSD este amenințat în aceeași măsură ca PNL. În România ia naştere o mişcare precum Podemos, în Spania, Cinque Stele, în Italia, Siriza, în Grecia. Sunt cei care luptă împotriva actualului sistem politic și economic care a provocat criza din 2008 și nu reușește să găsescă soluții pentru provocările lumii de astăzi. Cine l-a adus în prim planul scenei politice pe Nicușor Dan? Răspunsul lui Bogdan Chirieac, în editorialul:

Salvarea vine cu Uniţi Salvăm

Două lucruri mari s-au petrecut la aceste locale: unul ţine de trecut, altul de viitor.

De domeniul trecutului este epoca Băsescu. Fostul preşedinte, mare învingător în atâta mari bătălii, nu a reuşit, cu partidul său, să treacă pragul de 5%. Băsescu rămâne un individ spumos, dar ca proiect politic şi-a încheiat cariera în cioburi.

De viitor, în România, este Nicuşor Dan şi al său Uniunea Salvaţi. În România ia naştere acelaşi tip de mişcare precum Podemos, în Spania, Cinque Stele, în Italia, Siriza, în Grecia. Sunt cei care luptă împotriva actualului sistem politic și economic care a provocat criza din 2008 și nu reușește să găsescă soluții pentru provocările lumii de astăzi. Mișcarea lui Nicușor Dan nu va muri la București. Extinsă la nivelul țării va câștiga adepți în mediul urban. Revelația acestor alegeri la București nu a fost d-na Firea, al cărei rezultat era ultraprevizibil, ci fermecătoarea Clotilde Armand. Ea a transformat o înfrângere, la sectorul 1, într-o trambulină excepțională a Uniunii Salvaţi România pentru alegerile parlamentare.

La București, Nicușor Dan pur și simplu a înghițit PNL-ul. Șocul se va propaga în țară, de la Constanța la Timișoara, de la Ploiești la Oradea. Uniți Salvăm sunt cei care nu fac înțelegeri pe sub masă, nu se tem de DNA, afirmă cel puțin că pot face lucrurile mai bine.

Unii spun că USR va fi viitorul partid prezidențial. Nu cred acest lucru. Nicușor Dan ar putea fi viitorul candidat la președinție. USR nu e ticluit în laboratoarele serviciilor românești. Martor stă UNPR. Acela a fost un partid care nu a primit niciodată botezul electoral și a existat câtă vreme a existat Gabriel Oprea. USR este o construcție vie. Am auzit spunându-se că se bazează pe servicii secrete străine. Foarte puțin probabil. Spre deosebire de România, serviciile secrete occidentale se feresc ca de diavol să se implice în politică. CIA are niște precedente, în anii 80, în America Latină și lucrurile nu au ieșit deloc bine. Se spune că sunt cercuri străine interesate. Da, dar acest lucru nu este neapărat rău. Democrația de tip liberal din Occident se bazează pe valori fundamentale, dar și pe elite politice, economice, financiare sedimentate de-a lungul secolelor.

Din nefericire, România reia procesul de la capăt: elitele sale politice și economice au fost măcelărite în războiul româno-român din ultimii doi ani. Veți spune da, dar ai noștri erau corupți. Răspunsul este da, așa erau. Totuși, așa corupți cum erau au dus țara în NATO și UE și au plasat-o în parteneriatul strategic cu SUA. Apoi, acumularea primitivă de capital s-a făcut cu sute de ani în urmă, în țările democratice de astăzi, cu pistolul în mână, uneori prin crime și războaie.

Amândouă partidele mari au impresia că Nicușor Dan este un accident. PNL-ul nu înțelege că propriul său discurs inept vis-a-vis de cătușe și totala nepăsare vis-a-vis de capitalul românesc l-au condamnat deja la un rol minor pe eşichierul politic. Din trupul său politic se vor înfrupta, în părți inegale, Nicușor Dan și Călin Popescu Tăriceanu.

PSD nu înțelege că victoria sa este în mod paradoxal un fel de vot antisistem. Alegătorii n-au înghițit făcătura numirii guvernului Cioloș. În același timp, unele dintre condamnările sau anchetele la care au fost supuși liderii PSD au provocat furie - condamnarea lui Dragnea sau anchetarea Olguței Vasilescu și chiar a lui Ponta. PSD și-a făcut campania pe coate și pe genunchi şi a beneficiat de votul într-un singur tur. PSD speră să câștige parlamentarele în același mod. În condiţii normale, ar avea șanse de câștig. După apariția lui Nicușor Dan, șansele se vor diminua.

Într-o țară devastată de Băsescu, de criză, de încălcarea gravă a drepturilor omului, într-o țară cu administrație și Justiție nefuncționale, cu infrastructură rudimentară, cu o bună parte a populației active în afara teritoriului național, există puține speranțe. La București, Nicușor Dan pleacă să cucerească România, părând a fi una dintre posibilități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel