Salariul minim brut va crește de la 1 februarie. Ce riscă angajatorii care nu cresc salariile

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a emis proiectul de Hotărâre de Guvern privind creșterea salariului minim brut, începând cu 1 februarie, la 1.450 de lei. 

Salariul minim brut ar putea crește cu 16%, la 1.450 lei, de la 1 februarie, iar numărul de ore de muncă în 2017 scade la 166 de ore lunar, conform proiectului de Hotărâre a Guvernului publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

"Prin prezentul proiect de Hotărâre a Guvernului se propune ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată să fie majorat la 1.450 lei lunar începând cu data de 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă o creștere de 16% față de anul 2016. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut în prezentul proiect de Hotărâre de Guvern constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 300 de lei la 2.000 de lei, fiind distinctă de cea prevăzută de Codul muncii. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă", se arată în nota de fundamentare.

[citește și]

Ca urmare, pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă 8,735 lei/oră pentru cuantumul de 1.450 de lei lună.

Ce riscă angajatorii dacă nu vor respecta legea

"Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menționat în prezenta hotărâre de guvern, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracțiune", mai prevede proiectul.

La un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, patronul ar urma sa suporte, cu tot cu contributiile sociale de pe partea angajatorului, 1.783 de lei (fata de 1.538 de lei in prezent), iar salariatul ar urma sa primeasca o leafa neta de 1.065 de lei (fata de 925 de lei in prezent), luand in calcul actualul nivel al contributiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel