Salariații care adoptă copii au dreptul la concediu plătit

Statul român face un nou pas pentru încurajarea adopțiilor. Orice persoană care realizează venituri supuse impozitului și care înfiază un copil poate beneficia, la cerere, de un concediu și o indemnizație lunară al cărei cuantum în prezent este de 1.700 de lei.

Legea care reglementează dreptul la concediul de acomodare, cum este denumit în legislație, a intrat în vigoare la mijlocul lunii august. Hotărârea legislativă presupune că oricare dintre soții familiei adoptive care realizează venituri supuse impozitului pe profit poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata maximă de un an. În plus, persoana care va beneficia de un astfel de concediu, urmează să primească și o indemnizație lunară pentru creșterea copilului de 1.700 de lei.

Angajatorii nu pot refuza acordarea concediul de acomodare. Pe durata concediului de acomodare, nu se datorează impozit și nici contribuțiile sociale obligatorii stabilite de lege, cu excepția contribuției de asigurări sociale de sănătate.

[citeste si]

Mihai Anghel, avocat specializat în dreptul muncii la Țuca Zbârcea & Asociații, explică faptul că pentru a beneficia de concediu și de indemnizație, angajații trebuie să depună o cerere prealabilă. „Solicitarea va trebui însoțită de certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției și documentul care atestă mutarea copilului la adoptator. În afară de aceste trei acte, mai sunt necesare și copia actului de identitate al solicitantului, copia certificatului de naștere al copilului și actele doveditoare privind realizarea de venituri supuse impozitului pe venit".

Depunerea și înregistrarea se fac la Agenția Teritorială pentru Plăți și Inspecție Socială în raza căreia își are domiciliul solicitantul.

„Atât concediul de acomodare, cât și plata indemnizației încetează, între altele, în ziua următoare celei în care se împlinește durata maximă a concediului sau când copilul împlinește 18 ani", mai precizează Mihai Anghel, avocat specializat în dreptul muncii la Țuca Zbârcea & Asociații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel