Saakașvili, fostul președinte al Georgiei: Putin a propus României împărțirea Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin crede că Ucraina este un stat artificial. Conform oficialilor SUA, liderul de la Kremlin și-a exprimat limpede această convingere, în 2008, la summit-ul NATO de la București. Plecând de la ceea ce el consideră o realitate istorică, Putin a propus ca bucăți din teritoriul Ucrainei să revină României, Ungariei și Poloniei. Dezvăluirea îi aparține fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, care vine în prelungirea unor declarații făcute de fostul ministru polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, și retractate ulterior.

Furtună politică în Polonia după ce fostul șef al diplomației poloneze, Radek Sikorski, a declarat pentru publicația americană  Politico că, în 2008, la Moscova, Putin i-a propus fostului premier polonez Donald Tusk (viitorul președinte al Consiliului European) împărțirea Ucrainei. Sikorki și-a retras ulterior afirmațiile, spunând că memoria l-a înșelat și că nu a existat nicio întâlnire bilaterală Tusk-Putin în 2008, la Moscova. El a susținut că jurnalistul Politico a publicat interviul fără acordul său și că spusele i-au fost "supra-interpretate".

Kremlinul a răspuns că afirmațiile lui Sikorski sunt "absurde", iar opoziția din Polonia îi cere demisia fostului ministru de la șefia camerei inferioare a Parlamentului. Premierul Poloniei a spus că nu va tolera o astfel de atitudine din partea diplomatului.

Culise incendiare: Putin a propus unui premier împărțirea Ucrainei, susține Sikorski

În apărarea lui Sikorski a venit fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, un rusofob în mandatul căruia s-a derulat războiul ruso-georgian terminat cu secesiunea unilaterală a Abhaziei și Osetiei de Sud.

Saakașvili, stabilit în prezent în SUA, a declarat pentru canalul polonez TVN24 că Putin i-a făcut, într-adevăr, o atare ofertă lui Tusk, pe care a înaintat-o liderilor români și maghiari.

"Tusk mi-a repetat-o mie. El credea că Putin glumește. Dar (Putin) le-a spus același lucru Ungariei și României", a declarat fostul lider georgian.

"(Putin) mi-a mai spus că trebuie făcut ceva în legătură cu Moldova și că NATO nu poate apăra statele baltice", a adăugat Saakașvili.

Saakașvili a amintit o convorbire a sa cu Putin din 2008 (nu a precizat dacă datează din timpul summit-ului NATO de la București - n.r), în care liderul de la Kremlin i-a declarat că "Ucraina nu este o țară, este un teritoriu. La o proximă întâlnire, mi-a spus că peninsula Crimeea este pământ rusesc. Apoi mi-a declarat că este foarte nemulțumit în legătură cu Moldova și că trebuie făcut ceva în privința ei".

Cablograma Wikileaks care dezvăluie intențiile Rusiei în Ucraina. Putin pune la îndoială liderii din regiune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel