Rușii, supărați că britanicii aleg România pentru agricultură

grau
grau

Compania cu capital privat Velcourt din Marea Britanie, cel mai mare administrator de ferme din insulă, a stârnit o reacţie în sectorul agricultural din Rusia, după declaraţiile oficialilor care spuneau că cea mai mare problemă din această industrie este lipsa de onestitate endemică. Astfel, Velcourt a ales România, iar rușii au început să atace agricultura românească.

Velcourt, care administrează peste 50.000 de hectare de teren în Marea Britanie, a optat pentru România pentru pătrunderea pe piaţa agricolă de Europa de Est, numind-o una dintre cele mai bune oportunităţi de investiţie. Rușii nu au rămas liniștiți și au început o campanie de denigrare a agriculturii românești, potrivit economica.net.

SovEcon susţine că randamentele din agricultura românească sunt variabile şi a luat spre comparaţie una dintre cele mai răspândite culturi din ambele ţări: grâul.

În Rusia, producţia de grâu a variat în perioada 2008-2012 între 1,84 tone şi 2,39 tone la hectar, pornind de la datele de la Banca Mondială, cu o deviaţie standard de 0,26. În România, producţia de grâu a variat între 2,36 tone şi 3,99 tone la hectar în aceeaşi perioadă, având o deviaţie standard de două ori mai mare: 0,61. „Dacă am include şi datele din acest an, când se pare că România a înregistrat un an bun, volatilitatea ar fi probabil chiar mai mare", spune Andrey Sizov, managing director la SovEcon, citat de Agrimoney.com.

Cu ce se dau rușii mari

Ruşii mai spun că agricultura lor mai are un avantaj: culturile de iarnă şi de primăvară. „Dacă avem o recoltă de iarnă mai slabă, aceasta poate fi parţial compensată de cultura de primăvară. În România, se plantează în special culturi de iarnă", mai spune Sizov.

În plus, Rusia este mai permisivă atunci când vine vorba de achiziţia de parcele foarte mari de teren agricol. Preţurile pentru parcelele mari variază în Rusia între 500 şi 600 de dolari/hectar, în timp ce în România preţurile sunt de 3.000 – 4.000 de dolari/hectar.

„În România este greu să controlezi atât de mult teren. O fermă mare este una de peste 5.000 de hectare. În Rusia, o fermă mare ar avea peste 50.000 de hectare, cu cea mai mare ajungând chiar şi la 500.000 de hectare. Dacă vrei să investeşti în agricultură la scară largă în Europa sau în Regiunea Mării Negre, în suprafeţe de 50.000 – 100.000 de hectare, singurele opţiuni sunt Rusia şi Ucraina", mai spune Sizov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel