Rusia masează trupe şi armament lângă graniţa cu Ucraina

Armata Federației Ruse  mobilizează trupe şi sute de echipamente militare, inclusiv lansatoare mobile de rachete, tancuri şi artilerie, la o bază din apropierea frontierei cu Ucraina, potrivit unui reporter al agenţiei Reuters.

Potrivit reporterului agenției Reuters, o parte dintre vehicule au numerele de înmatriculare şi semnele distinctive înlăturate, iar numeroşi militari nu poartă insigne. Aceştia seamănă astfel cu forţele observate în estul Ucrainei, despre care Kievul şi aliaţii săi occidentali susţin că sunt militari ruşi sub acoperire.

Scenele de la baza situată în poligonul Kuzminsky, la 50 de kilometri de frontieră, reprezintă dovezi ale consolidării trupelor ruse din zonă.

Luna aceasta, comandantul militar al NATO, generalul Philip Breedlove, a apreciat că separatiştii proruşi din estul Ucrainei profită de acordul de încetare a focului care a intrat în vigoare în februarie pentru a se reînarma şi a se pregăti de o nouă ofensivă.

Citește și: Dmitri Rogozin: Tancurile rusești nu au nevoie de viză pentru a intra în Europa

Rusia neagă că armata sa este implicată în conflictul din estul Ucrainei, unde separatiştii proruşi luptă împotriva forţelor loiale guvernului prooccidental de la Kiev.

Ministerul rus al Apărării a precizat că nu face niciun comentariu privind consolidarea trupelor. Mai mulţi soldaţi au declarat că au fost trimişi la bază pentru exerciţii militare, fără legătură cu situaţia din Ucraina.

Întrebat de Reuters într-o conferinţă dacă numărul mare de trupe fără insigne şi armament fără însemne de la frontieră arată că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: "Consider formularea acestei întrebări,, inadecvată".

Armele trimise la baza Kuzminsky includ lansatoare de rachete multiple Uragan, tancuri şi tunuri, toate fiind tipuri de armament folosite în conflictul din estul Ucrainei. Cantitatea echipamentelor este de trei ori mai mare decât în martie, când jurnaliştii Reuters s-au mai aflat în zonă.

Începând de sâmbătă, reporterul Reuters a văzut patru trenuri cu vehicule militare şi trupe care au sosit la o gară din regiunea Rostov, în sudul Rusiei. Echipamentele şi-au continuat apoi drumul pe cale rutieră până la baza militară. În plus, un drum care face legătura între poligonul Kuzminsky şi graniţa ucraineană a fost reparat de curând, pentru a putea fi folosit de vehiculele grele. Drumul duce către Lugansk, o regiune ucraineană controlată de separatişti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel