Rusia, amenințări nucleare pentru trei state NATO

Rusia a amenințat că își va folosi forțele nucleare pentru a apăra anexarea Crimeei, avertizând că "aceleași condiții" care au determinat-o să ia măsuri militare în Ucraina se pot aplica și în cazul celor trei state Baltice. 

Potrivit notelor unui american care a participat la o întâlnire între generali ruși și oficiali americani, și citată de The Times, Moscova a amenințat cu "un spectru de răspunsuri, de la cele nucleare la cele non-militare" dacă NATO își va muta și mai multe forțe în Lituania, Letonia și Estonia, scrie The Independent.

Aliații NATO au derulat recent manevre militare de amploare în țările Baltice pe fondul tensiunilor cu Rusia. Vehiculele armate și tancurile care au participat la aceste exerciții s-au întors la bazele-mamă în așa-numitul "Dragoon Ride", un marș care a tranzitat mai multe state din Uniunea Europeană, între care și România.

Orice tentativă de a reda Crimeea Ucrainei va fi întâmpinată "în forță, inclusiv cu uzul de forțe nucleare", au mai spus rușii la întâlnirea desfășurată săptămâna trecută în Germania.

Gen. Philip Breedlove: România, un partener remarcabil al NATO. Rusia îi poate cauza probleme

Reprezentanții Moscovei au mai arătat că "poporul rus va cere un răspuns în forță" dacă NATO va trimite arme în Ucraina, amenințând suplimentar granița Federației Ruse.

Ei adăugat că "aceleași condiții care există în Ucraina și au determinat Rusia să ia măsuri acolo" există și în cazul celor trei state Baltice, care, asemenea Ucrainei, găzduiesc un număr mare de etnici ruși.

Rusia a luat în considerare acțiuni în statele Baltice, potrivit notelor, dar acestea se vor reduce probabil la "acțiuni de destabilizare care vor fi chiar mai greu de atribuit Rusiei decât s-a întâmplat în Ucraina".

Strategia Moscovei se bazează pe minoritățile ruse

Notele sugerează că Rusia "va evita "injecția de trupe și armament greu în favoarea altor instrumente".

"Rusia speră să ademenească lent acele populații rusești spre Rusia fără să ofere NATO un pretext să disloce trupe", adaugă documentul.

Rușii se simt amenințați de România. Ce spun despre vizita gen. Breedlove la București

În cazul unui răspuns al NATO, Alianța va deveni "un potențial co-agresor împotriva minorităților vorbitoare de limbă rusă din statele baltice", o situație descrisă drept una "mai periculoasă decât cea din Ucraina pentru Statele Unite ale Americii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel