Urmărește emisiunea live


Romeo Stavarache și Liviu Goian, reținuți de DNA. Vezi motivul

Procurorii DNA au pus în mișcare acțiunea de reținere pentru 24 de ore a primarului Bacăului, Romeo Stavarache, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 5 infracțiuni de luare de mită. Alături de primarul Bacăului a mai fost reținut și fostul fotbalist de la Steaua, Liviu Goian.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)- filiala Bacău - pentru că în perioada 2008 -2011 a pretins și primit bani atât pentru plăți făcute către societăți comerciale (cerea 50% din valoarea plății efectuate de primărie), cât și pentru acordarea preferențială a unor contracte.

Romeo Stavarache este acuzat de cinci infracțiuni de luare de mită, în valoare totală de 2,3 milioane de lei. Mita era primită în principal prin intermediul unor asociații sportive. Alături de edilul Romeo Stăvărache au fost reținuți Liviu Goian, fost fotbalist la Selena Bacău, acuzat de trei infracțiuni de complicitate la luare de mită, precum și Liviu Vasile Cenușă, acuzat de două infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Cei trei vor fi prezentați judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel din Bacău pentru emiterea unui mandat de arestare pentru 30 de zile.

Citește și: Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reţinut de DNA

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalți doi inculpați, a pretins și primit mai multe sume de bani de la patru oameni de afaceri. Banii au fost primiți prin intermediul unor societăți comerciale sau a unor asociații sportive. Intermediarii sunt cercetați penal.

Romeo  Stavarache a pretins 50% din încasările unei firme care derula cu Primăria un contract de iluminat public.

La începutul anului 2008, primarul Stăvărache a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public. Firma efectua lucrări în baza contractului încheiat cu primăria, valoarea fiind de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

Citește și: Romeo Stavarache, primarul Bacăului, trimis în judecată de DNA

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

Primarul a impus unei firme să încheie contracte de publicitate cu o asociație sportivă dacă vrea bani pentru a se ocupa de salubrizarea orașului.

În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, Stăvărache i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel