România, la Bienala de la Veneţia 2015, cu un proiect realizat de Adrian Ghenie

Ministerul Culturii a anunțat ce proiect va reprezenta România  la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - La Biennale di Venezia, ce se va desfășura între 9 mai şi 22 noiembrie.

Proiectul "Adrian Ghenie - Darwin's Room", realizat de artistul român Adrian Ghenie, a câștigat concursul naţional pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - La Biennale di Venezia, informează Ministerul Culturii.

Comisia care a evaluat marți cele 29 de proiecte primite spre evaluare a fost formată din Saverio Simi de Burgis, de la Accademia di Belle Arti din Veneţia, Alexandru Damian, de la Institutul Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, vicecomisar, Ruxandra Demetrescu, de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Monica Morariu, din partea Ministerului Culturii, Cristian Nae, de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, Raluca Velisar, de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, şi Igor Efrem Zanti, din partea Institutului European de Design din Veneţia.

Potrivit Ministerului Culturii, în urma centralizării punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei, au fost desemnate câştigătoare următoarele proiecte:

- Pentru spaţiul expoziţional din Pavilionul României din Giardini di Castello a fost desemnat câştigător, cu un punctaj de 89,6, proiectul Adrian Ghenie – Darwin's Room, autori: Adrian Ghenie, Adam Curtis; Curator: Mihai Pop.

Adrian Ghenie, prima poziție în topul celor mai tranzacţionaţi artişti din lume în 2014

"Alegerea proiectului propus de Adrian Ghenie (invitat Adam Curtis), curatoriat de Mihai Pop, se datorează mai multor factori. Pe de o parte, am luat în considerare renumele artistului, care se bucură momentan de notorietate internaţională şi de un succes comercial pe măsură, dar şi faptul că, spre deosebire de precedentele ediţii, este prima participare cu o expoziţie personală a unui artist român. Pe de altă parte, proiectul s-a remarcat printr-o prezentare convingătoare, bine articulată şi detaliată, precum şi prin caracterul său sustenabil. Notabilă este colaborarea cu multiple galerii internaţionale care asigură un impresionant sprijin logistic şi financiar, precum şi aspectul său educativ, reprezentat prin parteneriatele realizate cu instituţiile de învăţământ superior din ţară. Alegerea proiectului «Adrian Ghenie - Darwin's Room» asigură vizibilitate pavilionului, detaşându-se de celelalte proiecte prin eficacitatea strategiei de promovare. Conceptul curatorial este, de asemenea, bine articulat şi adecvat conceptului general al bienalei, atât la nivelul arhitecturii expoziţionale (care utilizează istoria Pavilionului ca filtru al memoriei), cât şi la nivelul dialogului dintre medii (pictură şi film documentar) care explorează climatul actual de instabilitate politică şi socială", precizează motivarea comisiei.

Pentru spaţiul expoziţional din Noua Galerie a Institutul Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneţia a fost desemnat câştigător, cu un punctaj de 78,14, proiectul "Inventând adevărul. Despre ficţiune şi realitate/ Inventing the truth.On Fiction and Reality", de Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ștefan Sava şi Larisa Sitar; Curator Diana Marincu.

"Alegerea proiectului «Inventând adevărul. Despre ficţiune şi realitate» a fost motivată de câteva argumente irefutabile. În primul rând, trebuie menţionată dimensiunea teoretică convingătoare cu care este articulat proiectul. Conceptul, care dezvoltă tema istoriei recente, este în acord cu tema generală a bienalei. În al doilea rând, selecţia artiştilor este convingătoare: Michele Bressan, Carmen Dobre - Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ştefan Sava şi Larisa Sitar fac parte din «noul val» al artei vizuale contemporane româneşti; deşi tineri, toţi au un palmares interesant şi convingător. Curatorul, Diana Marincu, face parte, la rândul ei, din generaţia tânără de critici de artă, având o cultură temeinică şi o bună experienţă curatorială. Proiectul este sustenabil, încadrându-se în limitele admise ale bugetului, iar strategia de promovare este bine articulată şi eficientă. Se remarcă dialogul interesant între concepţia curatorială şi dimensiunea de cercetare artistică sumată de artiştii participanţi. Actualul proiect continuă tradiţia deja instituită în spaţiul Institului Român din Veneţia, tradiţie ce privilegiază generaţia tânără (atât la nivel curatorial, cât şi artistic) şi mediile artistice inovatoare", se arată în motivarea comisiei.

Bienala de la Veneţia este un eveniment de primă importanţă în viaţa artistică internaţională, încorporând expoziţii şi dezbateri din artă, film, muzică, teatru şi arhitectură. La început înglobată în Expoziţia Internaţională de Artă, Expoziţia Internaţională de Arhitectură a început să se emancipeze în anul 1980. De atunci, ea a crescut ca importanţă, complexitate şi amploare şi a căpătat sensul unui moment unic de reflecţie asupra profesiunii, devenind un important eveniment mediatic, cu mare audienţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel