România a intrat în cel mai mare holding din lume

În data de 27 octombrie vom afla răspunsul la o întrebare de care liderii politici europeni se feresc ca de foc.

Ce este Uniunea Europeană? O federație? Nu prea. Nu are armată proprie, nici Fisc sau monedă comună. Pentru guvern, în măsura în care tehnocrații de la Bruxelles țin loc de administrație centrală, și pentru președinte, într-o federație ar trebui organizate alegeri, dar uite că nu sunt. Parlamentul European este un semi-legislativ, fiindcă nu are drept de inițiativă. Federica Mogherini este, față de John Kerry, ca Franco Nero pe lângă John Wayne: mai mult spaghetti decât western.

Vei spune că Uniunea Europeană este o comunitate de valori: demnitatea umană, libertate, democraţie, egalitate, stat de drept şi respectarea drepturilor omului. Faci pariu pe chestia asta? S-ar putea să pierzi în 27 octombrie, ziua în care este programată semnarea acordului comercial UE-Canada. 

Egalitate ar însemna ca tările membre să refuze, TOATE, ratificarea, dacă două dintre ele sunt discriminate de autoritățile canadiene, pe tema vizelor. De pildă Germania sau Franța. Dacă una dintre aceste două țări ar fi puite de canadieni (parcă așa se scrie, frumoșilor?), cum ar reacționa celelalte 25 de state?

Ah, Germania și Franța sunt cei mai mari contributori la buget, deci un acord comercial cu Canada nu are sens fără ele? Ok, dar atunci să recunoaștem că avem țări principale și țări de mâna a doua. Că vorbim de comerț și afaceri, nu de principii. Iar UE este un imens holding, o asociație comercială de țări, fondată pe bussines, nu pe valori. Unele filiale sunt mai importante, reprezintă centre de profit, care fac vânzări pe piețele premium, altele sunt orientate către segmentul low-end, eventual sunt ținute în ciuda pierderilor, doar pentru a conserva efectul de scală.

Dacă suntem filiale în acest holding și ne bucurăm când primim subvenții, să nu ne supărăm când headquarters-ul face disponibilizări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel