Revolta unei profesoare din România: Acest lucru mi-a zdruncinat încrederea - EXCLUSIV

O profesoară reacționează după ce mai mulți dascăli au inițiat o petiție prin care cer desființarea examenului de titularizare.

"Ceea ce pot să vă spun este că sunt de acord cu desființarea examenului de titularizare. Introducerea acestui examen a dat posibilitatea unora să îl transforme în afacere. Mulți au avut de câștigat. Vă rog să mă credeți. Și eu am dat un examen de titularizare în urmă cu zece ani. Aveam pe atunci 20 de ani la catedră și a trebuit să dau acest examen pentru că neavând relații n-am putut trece de pe un post de educatoare pe unul de învățătoare în aceeași școală fără acest examen. Sunt învățătoare și după 15 ani de activitate mi s-a restructurat postul. Mi s-a rezolvat restrângerea de activitate primind un post de educatoare la aceeași școală.

După cinci ani s-a înființat un post de învățător și puteam trece în specialitate fără nici o problemă, însă inspectorul general a considerat că trebuie să dau titularizarea pentru că postul era solicitat de mai multe persoane printre care și o proaspătă absolventă pe care inspectorul o proteja.

Am dat examenul, am obținut cea mai mare notă, iar în momentul în care am solicitat în ședința publică postul, același inspector a afirmat: 'dar stați puțin... a mai solicitat acest post cineva'. După ce i-am spus că are notă mai mică a tăcut și mi-a dat postul. Acest lucru mi-a zdruncinat puțin încrederea în acest examen. După ani am fost martora unor evenimente ce mi-au întărit ideea că cine are pile trece titularizarea.

Colege care au dat examanul ani la rând au obținut notă mare doar când partidul din care fac parte a ajuns la conducere. Rămân la ideea că mediile anilor de studiu împreună cu media de la licență să fie bază pentru obținerea unui post. Dacă te-ai pregătit pe parcursul anilor de studiu nu ai cum să fii un cadru puțin pregătit. Dacă ai urmat o facultate sâmbătă și duminică, nu ai făcut practică pedagogică... nu prea ai cum să obții notă mare la titularizare decât dacă ai pile. Astfel se încurajează corupția. Te pregătești să îți faci pile nu să devii un profesionist", a fost mesajul pe care l-a transmis Ioana Ion, profesoară la Școala Turcoaia din Tulcea.

Petiție pentru desființarea examenului de titularizare

Mai mulți profesori cer desființarea examenului de titularizare în învățământ. Ei au inițiat o petiție prin care explică îşi explică propunerea.

"Datorită experiențelor din ultimii ani și a faptului dovedit că sunt din ce în ce mai puține posturi didactice pe perioadă nedeterminată, precum și a lipsei de motivație, determinare și interes a dascălilor de a învață doar pentru posturi pe perioade determinate, se solicită desființarea formalităților de întocmire a dosarelor precum și de desființare a unui examen inutil de evaluare prin memorare și redare a unor continutiri ce n-au legătură cu practică ori realitatea de la catedra din învățământul autohton.

Ca atare, solicităm, restabilirea criteriilor de evaluare a dascălilor ce solicită titularizare și care deja au dovedit pe tot parcursul facultății că pot memora, fără a face practică de calitate, ori prin dobândirea licenței. Eventual o probă practică la clasă e suficientă, o evaluare psihologică, un interviu în cadrul școlii, a unei comisii de calitate etc, iar apoi în supervizare un an de către un specialist pemntru a dobândi încrederea și statutul de titular pe post sau în școală. Această formă de examinare ce ține de peste 26 de ani și nu s-a schimbat, nu-și mai are rolul, scopul și relevanța într-o societate informațională și în exces de cunoștințe. Este o metodă arhaică, doar de context și irelevantă", se arată în textul petiției online.

VEZI ȘI: O nouă REVOLTĂ în învățământ. Reacția unei profesoare-EXCLUSIV

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel