Reorganizarea STS, amânată de Comisia de apărare din Senat

Senatorii Comisiei pentru apărare au decis, după discuţia cu şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, generalul locotenent Marcel Opriş, amânarea dezbaterii privind propunerea de lege care vizează reorganizarea instituţiei. În acest caz, Senatul este camera decizională. Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în data de 25 martie, acest proiect.

"S-a decis amânarea discutării acestui proiect de act normativ ca urmare a solicitării reprezentantului Guvernului, a reprezentantului Ministerului Afacerilor Interne, motivând dorinţa de a aprofunda, de a face un studiu analitic asupra implicaţiilor unui asemenea demers legislativ. (...) E bine Guvernul să vină cu un punct de vedere. Deocamdată ei au solicitat amânarea unei decizii în acest sens. Nu am stabilit data raportului, probabil va fi după 25 mai. (...) Probabil că acel entuziasm pentru transferul unei instituţii dintr-o parte în alta a mai dispărut. Personal, cred că este o decizie corectă, pentru că nu este bine ca stat să te joci cu subordonările şi resubordonările unor structuri care ţin de arhitectura de securitate a statului aşa, peste noapte. Nu e bine să jucăm ping-pong cu ele", a declarat preşedintele Comisiei pentru apărare, Corneliu Dobriţoiu (PNL), la finalul şedinţei de miercuri.

El a precizat că senatorii din comisie vor efectua o nouă vizită la STS, pentru "a discuta şi cu alte persoane", discuţiile de miercuri cu şeful serviciului vizând mai degrabă "principalele funcţiuni asigurate de STS".

"De asemenea, am avut o discuţie informativă cu directorul Opriş despre principalele funcţiuni pe care le acoperă Serviciul, în funcţie de prioritatea intereselor naţionale. Nu s-a discutat despre subordonarea acestui Serviciu, ci aspectele legate de principalele funcţiuni asigurate de STS, adică cele care asigură secretizarea transmisiei de informaţii şi date pe dimensiunea apărării, pe dimensiunea raporturilor de comunicare cu NATO şi UE în ce priveşte apărarea comună", a mai spus senatorul.

Cum vrea PSD să reorganizeze STS 

Asupra propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a altor acte normative, Comisia pentru administraţie şi cea pentru apărare din Senat trebuie să întocmească un raport comun.

Propunerea de lege, iniţiată de parlamentarii PSD, stipulează că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale, structură cu personalitate juridică, în subordinea MAI, condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului.

Potrivit textului propunerii legislative, Ministerul Afacerilor Interne preia de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente. Totodată, MAI se substituie în toate drepturile şi obligaţiile decurgând din toate actele normative, contractele, convenţiile, înţelegerile, protocoalele, memorandumurile şi acordurile în care STS este parte, inclusiv în litigiile aferente activităţii acestuia.

Citește și: CSAT: Generalul Marcel Opriș rămâne la comanda STS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel