Remus Cernea, scrisoare deschisă către George Maior, şeful SRI

Independentul  Remus Cernea a trimis, luni, o scrisoare deschisă către directorul SRI, George Maior, referitoare la declaraţiile acestuia legate de cartelele pre-plătite.

"Stimate domnule Director,

Încep această scrisoare deschisă prin a-mi reafirma respectul faţă de munca excepţională de către Serviciul Român de Informaţii şi de către dumneavoastră, ca director al acestei instituţii, în serviciul public, muncă apreciată unanim şi de către partenerii noştri euroatlantici din UE şi NATO.

Este necesar ca, într-o democraţie, poziţiile exprimate oficial de către dumneavoastră ori de către instituţia pe care o reprezentaţi să fie avute în vedere în cadrul dezbaterilor publice şi în cele parlamentare cu privire la temele de interes pentru o societate, alături, desigur de punctele de vedere ale societăţii civile, ale formatorilor de opinie şi presei, în general, ale politicienilor şi formaţiunilor politice, ale experţilor şi ale altor actori din societate.

Marca unei ţări libere depinde tocmai de o dezbatere publică în care fiecare punct de vedere argumentat principial trebuie să fie auzit şi evaluat. Mai mult, este important să fie acordată prezumţia de bună credinţă oricui are un punct de vedere coerent formulat şi solid întemeiat.

A arunca însă o umbră de suspiciune asupra unei (unor) persoane doar pentru că are/au un alt punct de vedere decât al nostru ori decât al unei majorităţi la un moment dat, ar reprezenta o pierdere pentru ideea de dialog şi pentru calitatea dezbaterilor şi a procedurilor democratice de luare a deciziilor. Este firesc, spre exemplu, ca unii cetăţeni să exprime obiecţii faţă de tehnologii care nu sunt prietenoase cu mediu şi/sau prezintă un risc pentru oameni, natură şi animale. Nu trebuie să considerăm că ei ar avea cine ştie ce interese oculte ale altor state în spatele demersului lor. Pur şi simplu unii oameni aşa gândesc şi este dreptul lor să o facă! Iar pentru societate, în ansambul ei, este foarte bine că există organizaţii şi grupuri care militează pentru o cauză, indiferent care este ea, desigur, cu excepţia celor extremiste care intră sub incidenţa legilor în vigoare. Existenţa unor mişcări civice dinamice ţine de sănătatea unei democraţii.

Citește și: George Maior (SRI) cere o lege a cartelelor pre-plătite

La fel se petrec lucrurile şi în cazul disputelor privitoare la cartelele pre-plătite (pre pay). Este o dezbatere internaţională iar aceia care se opun înregistrării cumpărătorilor de cartele pre-plătite au o deplină legitimitate şi îndreptăţire să o facă.

Am participat acum aproximativ o lună la o vizită oficială, alături de mai mulţi demnitari români, în Germania, la invitaţia guvernului acestei ţări. Şi acolo, reprezentanţii organelor de anchetă spuneau că, în lupta împotriva criminalităţii organizate, înregistrarea utilizatorilor de cartele pre-plătite ar fi reprezenta un mijloc util de cotracarare a infractorilor. Dar, cu toate acestea, Curtea Constituţională a statului federal a decis că este neconstituţională o astfel de prevedere, întrucât ea încalcă drepturile omului, îndeosebi dreptul la viaţă privată (privacy).

Curtea Constituţională a României a decis în acelaşi spirit, că o astfel de lege este neconformă cu drepturile şi libertăţile fundamentale statuate de către legea fundamentală. Parlamentul a respins de mai multe ori iniţiative similare.

Printr-o decizie din 8 aprilie 2014, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a invalidat Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind păstrarea datelor utilizatorilor de telefonie şi internet - cunoscută şi ca 'Directiva Big Brother' - pe motiv că aceasta 'reprezintă o imixtiune deosebit de gravă şi disproporţionată în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal'.

La rândul meu, în Camera Deputaţilor am luat cuvântul şi am votat împotriva unei legislaţii de acest fel. Am adresat chiar şi o scrisoare către Avocatul Poporului cerându-i să atace legea votată în parlament pe data de 2 iulie 2014. În baza unor argumente pe care le consider puternice, Avocatul Poporului a făcut acest demers şi mi-a răspuns că a atacat la CCR legea respectivă întrucât ea încalcă Art. 1 alin. (5), Art. 26, Art. 53 alin. (2) si Art. 147 alin. 4 din Constituţia României.

Nu în utimul rând, reamintesc faptul că obiecţiile de tipul celor menţionate mai sus în deciziile unor Curţi au la bază o întreagă tradiţie de gândire filosofică şi politică, tradiţie care are ca reper important celebra formulă a lui Benjamin Franklin de acum aproximativ 250 de ani: 'Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.' (Aceia care ar renunţa la libertăţile lor fundamentale pentru a obţine o temporară securitate în plus, nu merită nici libertate, nici securitate).

Aşadar, aici este o întreagă discuţie, cât se poate de serioasă şi de bazată pe argumente principiale, juridice, constituţionale, filosofice, politice. Or, într-un astfel de context, afirmaţia dumneavoastră făcută într-un interviu publicat azi cum că '(...) Se minte direct şi rudimentar atunci când se afirmă nonşalant că înregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele pre-pay încalcă drepturile omului. Dimpotrivă, eu cred că acestea sunt profund afectate prin anonimizare', este una incorectă, nedreaptă şi nepotrivită.

Cu tot respectul, consider că ar fi de dorit o revenire a dumneavoastră astfel încât, printr-o declaraţie publică, să retrageţi cele spuse, din respect atât faţă de instituţiile politice şi juridice româneşti şi europene cât şi faţă de vocile civice şi politice care s-au opus înregistrării utilizatorilor de cartele pre-plătite şi care, practic, sunt vizate direct prin cuvintele dumneavoastră. Ar fi un gest corect şi pe care îl voi saluta.

Nu în ultimul rând, vă atrag atenţia şi asupra unui argument pe care aţi încercat să îl folosiţi în sprijinul susţinerilor dumneavoastră dar care serveşte, în realitate, pledoariei celor care se opun punctului dumneavoastră de vedere. Aţi afirmat că 'În anul 2012, teroriştii Hezbollah au comis atentatul de la Burgas prin utilizarea unor cartele pre-plătite achiziţionate din altă ţară.' Or, acesta este un argument ÎN FAVOAREA celor care se opun înregistrării cartelelor pre-plătite întrucât, în absenţa unei reglementări globale sau măcar europene, aşa cum dumneavoastră spuneţi, reţelele teroriste pot oricând să utilizeze cartele pre-plătite achiziţionate în alte ţări pentru a comite atentate sau alte fapte.

Or, măsura pe care o susţineţi s-ar referi la cetăţenii români, ceea ce nu ar ajuta mai deloc în lupta împotriva reţelelor teroriste, acestea având la dispoziţie mijloace de comunicare achiziţionate din alte ţări. Ar fi o măsură disproporţionată şi care i-ar afecta exclusiv pe cetăţenii români care ar trebui să îşi înregistreze cele aproximativ 12 milioane de cartele pre-plătite existente acum în România, nu şi pe cei care fac parte din aceste grupări infracţionale care reprezintă ţinta luptei instituţiilor specializate precum aceea pe care o conduceţi.

Cu deosebită consideraţie,

Remus Cernea
Deputat independent"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel