Remus Cernea părăsește scena politică: România, condamnată la încă 4 ani de încremenire

Remus Cernea, ales deputat la alegerile parlamentare din urmă cu patru ani din partea USL și candidat independent la scrutinul electoral din 11 decembrie, anunță că părăsește scena politică. Cernea nu a reușit să întrunească, duminică, numărul de voturi necesar pentru un nou mandat de parlamentar și afirmă că hipermajoritatea obținută de PSD - ALDE condamnă România la încă 4 ani de încremenire.

"Măcar am încercat - At least I tried

Acum câțiva ani mi-a atras cineva atenția asupra unei scene celebre din "Zbor deasupra unui cuib de cuci" asemuindu-mă cu personajul interpretat magistral de Jack Nicholson (a și primit premiul Oscar pentru acel film). Am privit cu umor inițial asocierea, dar astăzi, revăzând imaginile, nu mai am aceeași fermitate în a o respinge.

Am încercat să urnesc lucruri de care mai nici un alt om politic din România nu s-a atins. Am auzit de nenumărate ori în jurul meu că "nu se poate face nimic, nu se poate schimba nimic!". Deși am simțt neîncrederea foarte multora, mai toată lumea a privit totuși cu interes și curiozitate eforturile mele, asemeni personajelor din secvență.

Votul de ieri demontrează însă că lucrurile pe care am încercat să le urnesc mai cer mulți ani, poate decenii, pentru a fi înțelese de către un număr mare de cetățeni și pentru a se transforma în politici publice.

Nu este o înfrângere pentru o persoană, ci pentru niște cauze care de acum înainte nu vor mai avea apărători dedicați în plan politic.

Pot enumera doar câteva teme largi pe care le-am susținut dar care nu au figurat clar expuse pe agenda nici unuia dintre candidații care au obținut mandatul în noul parlament: separarea dintre stat și biserică, drepturile persoanelor LGBT, drepturile animalelor. Fiecare dintre aceste teme se ramifică în aspecte punctuale care au complexitatea lor și cer o viziune de ansamblu și o bună cunoaștere a domeniilor respective care nu este deloc ușor de dobândit.

Pe ici pe colo mai sunt unii candidați care măcar la câte una dintre temele enumerate mai sus au mai spus câte ceva. Dar ei se topesc în partide. Dacă vor fi prea vocali pe teme 'nepopulare' vor risca sancțiunea, poate chiar excluderea, iar dacă vor dori să își păstreze pozițiile în respectivele partide, probabil că vor da 'sonorul' mai încet...

Citește și: Teodorovici: Mulţi din PSD ar putea fi prim-ministru. Primul este Dragnea

Plec din politica românească având sentimentul că totuși am plantat niște semințe care au generat dezbateri ample în societate, lucru în măsură să schimbe, în timp conștiințe. Poate că, peste ani, vor apărea și alți politicieni care să își asume cauze similare astfel că poate munca pe care am depus-o le va fi netezit, măcar puțin, calea...

Votul care aduce o hipermajoritate PSD - ALDE condamnă România la încă 4 ani de încremenire. Generațiile actuale au mai pierdut o confruntare majoră privind viitorul acestei țări, într-o lume în care timpul este prețios iar încă 4 ani irosiți vor adânci rănile deja căpătate de România prin guvernările ultimilor 27 de ani...

Oricum, concluzia mea după 12 ani de activism civic și 7 ani de politică este aceasta: "măcar am încercat - at least I tried"", este mesajul lui Remus Cernea, după eșecul înregistrat la alegerile parlamentare, desfășurate în urmă cu o zi. 

Citește și: Ludovic Orban, apel dur: Este timpul ca în PNL să tacă șefii și țuțerii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel