Referendum Scoția. Parlamentul scoțian a votat organizarea unui al doilea referendum

Parlamentul scoțian a votat marți în favoarea planului premierului Nicola Sturgeon de a organiza un nou referendum privind independența Scoției la sfârșitul anului 2018 sau în 2019, de îndată ce termenii ieșirii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană vor deveni clari, transmit Reuters și DPA.

Moțiunea, depusă de Sturgeon, a fost adoptată cu 69 de voturi 'pentru' și 59 de voturi 'împotrivă'.

Rezultatul votului din legislativul de la Edinburgh, unul în general așteptat, îi oferă Nicolei Sturgeon mandatul de a obține de la parlamentul britanic permisiunea de a face demersuri în vederea pregătirii referendumului.

Într-un prim referendum, organizat în 2014, Scoția a votat contra independenței, dar Sturgeon susține că între timp circumstanțele s-au schimbat întrucât Regatul Unit a decis să părăsească UE, în timp ce scoțienii au votat masiv — la referendumul britanic din 23 iunie anul trecut — pentru rămânerea în blocul comunitar, relatează Agerpres. 

Decizia este una deosebit de importantă în contextul în care și reprezentanții Irlandei de Nord au arătat o astfel de intenție de desprindere din Marea Britanie.

O eventuală independență a Scoției ar putea deschide o cutie a Pandorei, care ar putea duce la destrămarea Regatului Unit al Marii Britanii. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel