Rector tehnocrat la o universitate din România. Profesorii au renunțat la alegeri-Interviu

 

În premieră în România, o universitate va avea rector stabilit prin concurs, nu prin alegeri. Sistemul, care funcționează în Occident, este permis de Legea Educației, dar a fost respins prin referendum de către marea majoritate a universităților.

 

Selecția rectorului de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș va avea loc în luna martie 2016. Actualul rector, Leonard Azamfirei, și-a anunțat candidatura, concursul fiind deschis oricărui candidat din țară sau străinătate. Prof. Azamfirei a explicat, pentru DCNews, cum s-a ajuns la această decizie.

-Care sunt avantajele concursului de proiecte?

-Votul universal este democratic, dar introduce o notă de subiectivism în alegerea managerului. Este vorba despre emoțiile de moment, inerente, dar și de promisiunile care se fac înainte de vot și care generează obligații față de alegători. Acestea pot fi,  uneori, în opoziție cu obligațiile față de instituție. Când doar numărul de voturi contează, apare inevitabil o orientarea spre popularitate, nu spre performanță.  Marile universități, Yale, Princeton, Harvard, gândesc această funcție care pe una managerială, își selectează rectorul în funcție de planul de management propus. Contează, evident, și reputația candidatului: să fie o personalitate din mediul academic, având rezultate în managementul universitar. Iar selecția o face o comisie de experți, după criterii riguroase.

-De ce nu a prins acest sistem, în România?

-Alegătorul, chiar dacă vorbim despre cel din mediul universitar, vrea să fie parte a deciziei. Odată la patru ani, să simtă că e important. De aceea, chiar dacă legea a permis, prin referendum a fost repsins sistemul, în toate universitățile din țară. Din câte știu, la UMF Tg. Mureș se organizează un astfel de concurs, în premieră, în cursul lunii martie 2016.

-Ce a convins cadrele didactice?

-Eficiența sistemului, care pune pe primul plan rezultatele manageriale, de care sunt interesați cu toții. Exemplul oferit de modelul occidental. Apoi, încrederea pe care mediul academic din Târgu Mureș o acordă propriului sistem de selecție. Am susținut selecția prin concurs și mă bucur că membri comunității academice sunt suficent de maturi ca să aibă încredere în sistemul de evaluare.

-Cum se va face selecția?

-Va fi o comisie alcătuită de Senat , cu 12 membri: șase din UMF, șase din afară. Senatul va aproba candidaturile, în februarie, după ce îi va audia pe candidați, iar în martie va evalua planurile manageriale (în ce direcție vrea să ducă Universitatea, ce resurse va folosi etc.) și ce CV, ce experiență managerială, au. Nu este obligatoriu ca un om de știință cu factor mare de impact să fie un bun manager și nici invers. Accentul va cădea pe latura managerială.

-Candidați?

-Da. Proiectul va fi axat pe internaționalizarea UMF și atragerea de fonduri din surse europene, iar în intern pe reforma curiculară în învățământul medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel