Reacţia la o imagine scârboasă trădează vederile politice - Studiu

Felul în care reacţionează creierul oamenilor la vederea unei imagini cu larve de muşte ori cadavre putrezite le arată orientările politice cu o precizie de până la 98%, arată un experiment inedit.

Rezultatele sunt aşa de clare, încât o singură imagine e de ajuns pentru a dezvălui vederile politice ale unui persoane, scrie dailymail.co.uk.

„Imaginile dezgustătoare determină un răspuns neuronal care prezice cu mare precizie orientarea politică, chiar şi atunci când acel răspuns neuronal nu corespunde cu reacţia conştientă a individului la imaginea respectivă", spune Read Montague, profesor la Virginia Tech Carilion Research Institute şi conducător al studiului. La cercetări au participat oameni de ştiinţă de la mai multe instituţii ştiinţifice - Virginia Tech Carilion Research Institute - University College London, Rice University, University of Nebraska at Lincoln, şi Yale University - iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Current Biology.

Cum a fost realizat studiul

Folosind imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională, cercetătorii au înregistrat activitatea cerebrală a subiecţilor în timp ce le erau prezentate imagini respingătoare - de exemplu cele ale unor WC-uri murdare sau cadavre mutilate -, intercalate printre imagini neutre sau agreabile, precum cele cu peisaje sau bebeluşi.

Apoi, subiecţii au fost supuşi unui test standard pentru determinarea ideologiei politice la care aderă, fiind rugaţi să răspundă la întrebări despre frecvenţa cu care discută politică şi despre acordul sau dezacordul lor în privinţa unor subiecte controversate, precum rugăciunea în şcoli sau căsătoriile homosexuale.

Cercetătorii au constatat că reacţia creierului la imaginile respingătoare putea prezice, cu precizie de 95-98%, în ce fel va răspunde o persoană la întrebările din chestionarul politic.

Rezultatele

Rezultatele sugerează că ideologiile politice sunt asociate cu anumite răspunsuri neuronale bine stabilite, care ar fi putut servi strămoşilor omului pentru a-i proteja împotriva unor ameninţări din mediul lor de viaţă, spun specialiştii. Iar aceste răspunsuri neuronale ar fi putut fi transmise de-a lungul generaţiilor – ca şi cum reacţiile de dezgust ar fi moştenite.

Conservatorii tind să reacţioneze mai intens la imagini dezgustătoare, dar cercetătorii nu ştiu, deocamdată, de ce.

Studii anterioare pe gemeni arătaseră că ideologia politică, - mai exact, gradul în care persoanele sunt liberale sau conservatoare – este, în mare măsură, moştenită, iar aceste descoperiri i-au inspirat pe cercetători să realizeze acest nou studiu.

Reacţiile inconştiente de la nivelul creierului ar putea fi un vestigiu al reacţiilor puternice de aversiune, de care strămoşii noştri primitivi aveau nevoie pentru a evita contaminarea şi bolile.

Reacțiile pot fi modulate

Dar, spun oamenii de ştiinţă, nu e obligatoriu să reacţionăm numai pe baza instinctului; aceste reacţii pot fi modulate cu ajutorul capacităţilor cognitive superioare de care dispune specia umană.

„Dacă începem să înţelegem că anumite reacţii automate sunt doar atât – nişte reacţii – atunci am putea să calmăm puţin lucrurile în cazanul dat în clocot al discursului politic de azi," spune prof. Montague.

Gradul înalt de control cognitiv de care este capabilă specia umană îi poate face pe oameni să îşi nege instinctele biologice de dragul unei idei – specialistul dă ca exemplu grevele foamei din motive politice -, iar aceste „superputeri comportamentale" pot fi folosite pentru a depăşi modul instinctiv de a reacţiona şi de a acţiona în ceea ce priveşte politica.

Mesajul către public, pentru zilele de alegeri este, prin urmare: „Gândiţi, în loc să reacţionaţi pur şi simplu", spune prof. Read Montague. „De fapt, asta e oricum o idee bună, nu e nevoie de neuroştiinţă ca să ştim asta."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel