Reacții ale jurnaliștilor la alerta falsă de CUTREMUR de 10 pe Richter

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

A fost panică vineri seară în România. Oamenii care aveau descărcată aplicația jurnalistului Moise Guran au primit o alertă de cutremur de 10 pe Richter. 

Alerta a fost falsă, așa cum a scris Moise Guran pe Facebook, dar cei care au citit-o au intrat în panică, nu au verificat și au ieșit din case, alertându-și și vecinii. Ei și-au luat copiii, câini și pisicile și au ieșit în stradă. 

(w670)

”Ceea ce ati primit nu este o Alertă de Cutremur ci o Alerta Rosie, cu textul unei Alerte de Cutremur. Ne cerem scuze și vă țin la curent cu tot ceea ce aflăm, pe parcurs! Până acum știm așa: Alerta nu a fost transmisă de operatorii Biziday. De altfel ea nici nu a plecat din interfața noastră de operare. În loguri NU EXISTĂ! Asta pentru că nici de pe serverul nostru nu a plecat. Aparent serverul pe care noi îl folosim NU a fost spart. Asta ne comunică în acest moment firma de la care închiriem serverul Ca să ajungă în telefoanele dumneavoastră o Notificare sau o Alertă trece prin Google Cloud. Altfel spus, de pe serverul nostru, instrucțiunea pleacă pe un server al Google și de acolo la dumneavoastră. Cum de la noi nu a plecat nicio alertă, acum investigăm să vedem de unde a plecat și, mai ales, cum a intrat în Aplicația Biziday. Revin de îndată ce aflu noi amănunte. Îmi cer scuze încă o dată!” a scris Moise Guran pe Facebook. 

[citeste si]

Iată reacții ale jurnaliștilor la alerta de cutremur: 

Victor Ciutacu: ”Voi realizati cati tembeli au iesit in strada insufletiti de Guran? Zau ca-s mai neghiobi decat martorii lu' Mandruta”. 

Mircea Badea: ”:)))) Nepoteii lui Stalin platesc pretul cretinismului. Ia spuneti, imbecililor, cum e cu "fake news"?”

Patrick André de Hillerin: ”A zis Moise că oricum nu e vina lor, că se mai întâmplă etc. Dacă tot n-a mers asta cu cutremurul, cică pe viitor va introduce un test HIV în aplicație. Dar stați liniștiți: în caz că iese pozitiv, veți fi sfătuiți să nu vă panicați și să vă ascundeți sub o grindă. Asta ar trebui să fie suficient, chiar dacă îi sparge cineva serverul.”

Ciprian Muntele: ”La ce nivel de panică s-a ajuns, ar fi mare, dar mare lucru să fi scăpat toți doar cu sperietura şi să nu fi crăpat nimeni de inimă în seara asta. Oricum, groaznică experiență chiar şi pentru cei cu inima zdravănă.
Mi-am dezinstalat aplicația. După ce mai trece din spaimă, îți dai seama că rămâne un exercițiu bun. Dar aşa ceva nu vreau să mai trăiesc niciodată.”

Mirel Curea: ”Sa fie foarte limpede, ceea a facut dobitocul de Moise Guran este fapta penala ca la carte. Faptul ca l-o fi hakerit cineva este doar o chestiune atenuanta, nicidecum nu-l exonereaza de raspundere. Un sistem d`asta de avertizare-alarmare in masa nu poate fi operat de orice pulifrici, asa ceva se opereaza doar in conditii de maxima securitate, cu multiple "sigurante" in serie si 'bucle" de confirmare paralela, comparabil cu sistemele centralelor nucleare.  Doar daca esti grav tampit iti poti asuma o asemenea raspundere. Puteau muri oameni. Norocul lui Guran si al altor prosti este ca au fost foarte putini abonati. Ganditi-va la ce ar fi fost, daca 10-15% dintre cei care calatoreau cu metroul, care erau in statii in momentul ala, sau dintre cei care erau in malluri si alte incinte aglomerate, ar fi avut instalat cacatul astuia. Ar fi fost atinsa masa critica a declansarii panicii si ar fi fost zeci, poate sute, de victime, copiii, femeile si batranii ar fi fost primii calcati in picioare.” 

Oana Dobre: ”Ce am făcut? Ştiam că am min 30 de secunde. Mi-am luat copilul în brațe şi am zburat până jos. Mi-a luat max 10 secunde, că eram pe eliptică, echipată cu adidaşi. În timp ce fugeam, am urlat la vecini să iasă afară. Am urlat şi când am ajuns jos. Ştiam că la 10 grade nici mama grindei nu te salvează. La 10 grade nu rămâne piatră pe piatră. 10 grade nu e cutremur. E cataclism. Cred că m-a auzit juma de cartier. Au ieşit două vecine, prietenele mele. În rest, lumea se uita de la geam sau de la balcon la mine, în timp ce strigam la ei că e alertă de cutremur. Da, acum probabil sunt celebră în cartier. Da, aş face din nou la fel.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel