Războiul sondajelor. Cum comentează Palada și Pieleanu

Duminică seară, la Antena 3, în emisiunea "Punctul de Întâlnire" a fost făcută o prezentare, prin comparație, a sondajelor de opinie, realizate de SOCIOPOL, CSCI și CSOP. Amintim că CSCI și SOCIOPOL sunt case de sondare ce lucrează cu PSD, iar CSOP este casa de sondare cu care colaborează PDL de două decenii. Mirel Palada şi Marius Pieleanu au dezbătut rezultatele.

Cel mai important studiu privind partidele arată că PSD este cotat de SOCIOPOL cu 42%, de CSCI cu 41% și de CSOP cu 38%

"Ceea ce este mai important decât aceste cifre punctuale este felul în care evoluează lucrurile de la un moment la altul. PSD-ul s-a așezat bine în mintea oamenilor ca fiind principalul partid care trece ușor pragul de 40%. Mai important decât atât, în mintea oamenilor s-a așezat ca fiind partidul care va câștiga alegerile. Percepția de câștigător al alegerilor de partea PSD-ului este foarte puternică. Într-o săptămână, vom vedea PSD-ul un pic peste 40%, în ciuda a ceea ce spun celelalte partide", a spus Mirel Palada.

"Există un relativism al datelor și cred că, dacă va fi o participare mică la vot, partidele care vor fi foarte bine organizate - PSD și PNL -  vor obține un scor mai mare decât cele date astăzi de sondajele de opinie", a zis Marius Pieleanu.

În ceea ce privește PNL, SOCIOPOL arată un procent de 14%, CSCI - 15% și CSOP - 15%

"Sunt trei lucruri de spus aici. Diferenţa care trebuie înţeleasă, dintre intenţie de vot şi vot propriu-zis. Ei zi că o să meargă. Întotdeauna sunt mici variaţii şi aceste diferenţe ţin foarte mult de priceperea organizatorică a partidelor. Al doilea comentariu, legat de nivelul de participare, la ultimele alegeri europarlamentare a fost sub 30%, bănuim acum că va fi tot undeva în jur de 30%, marginal mai mare, vorbim despre 5 milioane, 5 milioane şi jumătate de participanţi", este de părere Mirel Palada.

"Deocamdată, se pare că nu a fost decizia corectă, ruperea USL. Să aşteptăm ziua votului pentru că şi aici funcţionează argumentul de la prima intervenţie. Dacă electoratul este mobilizat exemplar, s-ar putea să fie chiar un scor mai mare decât se vede aici. Eu bănuesc undeva între 18-22%, atât este liberalismul românesc", a fost opinia lui Marius Pieleanu.

PDL, potrivit SOCIOPOL, are o intenție de vot de 10%, potrivit CSCI - 12% și potrivit CSOP - 16%

PMP, conform SOCIOPOL, intenția de vot este de 10%, CSCI - 9% și CSOP - 9%


"PDL are o mare problemă. Faptul că sunt la egalitate cu PMP şi s-ar putea să fie marginal mai buni ceilalţi şi atunci trebuie să îşi convingă electoratul că ei sunt mai buni. Mobilizarea va conta foarte mult şi, istoric vorbind, PDL are o pricepere organizatorică dovedită şi este posibil să obţină ceva mai mult la urne decât la sondaje. Singura întrebare este cât din bazinul PDL nu va defecta la PMP", a zis Mirel Palada.

"Eu fac o medie şi bănuiesc că ajungem la 13-14%, cred că este mai aproape de adevăr aşa. În permanenţă PDL a fost favorizat de casele de sondare în zonele urbane. Acest partid la sate nu depăşeşte 2% în intenţia de vot. Dar pe zonele urbane este altceva. Atenţie, că aceste scoruri au fost calculate din total populaţie cu drept de vot", a zis și Pieleanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel