Raport PwC: China, prima economie a lumii până în 2030. India va depăși SUA pânâ în 2050. Probleme pentru puterile UE

Un raport PwC arată cum vor evolua PIB-urile celor mai mari 32 economii ale lumii, care împreună însumează 84% din PIB-ul mondial. În următorii 35 de ani se va înregistra o redistribuire a puterii şi influenţei economice, de la statele America de Nord, Europa de Vest şi Japonia, către economiile emergente, în ciuda unei preconizate încetiniri a creşterii Chinei după 2020, arată studiul.

Cele mai importante concluzii ale raportului PwC sunt: 

  • - China va ajunge cea mai mare economie de pe glob până în 2030, însă rata de creştere pe termen lung va reveni la media globală
  • - India ar putea detrona SUA drept a doua cea mai mare economie a lumii până în 2050
  • - Indonezia, Mexic şi Nigeria ar putea scoate Marea Britanie şi Franţa în afara primelor 10 poziţii
  • - Filipine, Vietnam şi Malaiezia vor avea parte de ascensiuni remarcabile
  • - Columbia şi Polonia vor creşte mai mult până în 2050 decât Brazilia şi Rusia

 

“Sunt multe modalităţi în care poate fi măsurată mărimea unei economii, însă previziunea noastră este că economia chineză va fi cea mai mare până în 2030, indiferent de modalitatea de măsurare folosită. De asemenea, ne aşteptăm ca rata de creştere a Chinei să înregistreze o scădere considerabilă după 2020, odată cu îmbătrânirea populaţiei active, şi a scăderii randamentului investiţiilor. China va trebui să se bazeze mai mult pe inovaţie decât pe copierea modelelor de producţie concepute în statele dezvoltate pentru a impulsiona productivitatea. Revenirea la media globală de creştere a unei economii este un fenomen obişnuit pentru alte ţări care au avut în trecut rate ridicate de creştere precum Japonia şi Coreea de Sud şi ne aşteptăm ca şi China să urmeze acelaşi tipar”, a declarat John Hawksworth, economist şef al PwC şi co-autor al raportului.

Citește și: Anglia întrece Franța cu afaceri la care nimeni nu se gândea. Schimbare de ierarhie între giganții economiilor mondiale

 

“India are potenţialul de a susţine o rată de creştere mai mare şi pentru mai mult timp, şi să atingă pragul de 10 mii de miliarde de dolari până în 2020 în termeni de putere de cumpărare, sau până în 2035 la rata cursului de schimb. Însă, această rată ridicată de creştere presupune investiţii susţinute în infrastructură, reforme instituţionale şi îmbunătăţirea nivelului de educaţie al întregii populaţii”, a adăugat John Hawksworth. 

 

 

Alte concluzii ale raportului PwC:

Economiile emergente ca Indonezia, Brazilia şi Mexic au potenţialul de a depăşi Marea Britanie şi Franţa până în 2030, iar Indonezia este posibil să ajungă pe locul 4 în topul global până în 2050 dacă poate susţine politici favorabile dezvoltării.

Nigeria, Vietnam şi Filipine vor înregistra creşteri notabile ale PIB-ului pe termen lung, reflectând rate de creştere relativ ridicate de 4,5 – 5,5% pe an până în 2050.

De asemenea, se preconizează că Malaiezia va avea o rată a creşterii anuale de 4% până în 2050, care o va depăşi pe cea a Chinei - de 3,5% pe an pe aceeaşi perioadă – o performanţă notabilă pentru o ţară care a atins deja statutul de economie cu venituri medii.

Columbia este o altă economie care, conform PwC, va înregistra o creştere relativ sănătoasă pe termen lung, de aproximativ 4% pe an până în 2050, cu mult mai mare decât vecinii ei sud-americani cu o populaţie mai numeroasă, Brazilia şi Argentina.

Rata de creştere a economiei Japoniei se preconizează a fi cea mai mică dintre toate cele 32 de economii analizate, în principal din cauza unei continue scăderi a populaţiei. 

Economiile europene vor tinde să coboare în top, cu rate medii de creştere ale economiilor mari din zona Euro în jur de 1.5-2% pe an până în 2050.

Se preconizează că Polonia va avea cea mai mare rată medie de creştere dintre economiile mari ale Uniunii Europene şi că va depăşi Rusia în ceea ce priveşte creşterea economică pe termen lung.

Vezi și: Vești bune de la INS: Cum evoluează PIB-ul României

 

Ponderea Chinei din PIB-ul mondial se va menţine constantă în jur de 20% începând cu mijlocul deceniului următor, pe măsură ce rata de creştere va reveni la media globală.

Ponderea SUA va scădea treptat de la aproximativ 17% acum, la 14% în 2050, în timp ce ponderea Indiei în economia globală are potenţialul de a se dubla de la 7% în prezent până la a egala SUA până la mijlocul secolului.

Ponderea totală a Uniunii Europene în PIB-ul global se estimează că va scădea de la aproximativ 17,5% cât este în prezent, la aproximativ 12% în 2050, presupunând că PIB-ul total al Uniunii va creşte în acelaşi ritm cu cele mai mari șapte economii ale UE care fac obiectul studiului.

“Europa trebuie să îşi accelereze reformele pentru a nu rămâne în urma acestui transfer istoric de putere economică, care ne va duce înapoi la o lume dominată de Asia la nivel economic, aşa cum se întâmpla înaintea Revoluţiei Industriale. SUA ar putea rezista mai bine, cu condiţia să fie în continuare un motor al avansului tehnologic la nivel global”, a precizat John Hawksworth. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel