Radu Pricop și Sergiu Lucinschi, trimişi în judecată pentru şantaj

Sergiu Lucinschi, fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova, şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea lui Alexandru Horpoş, de la care Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere la DIICOT.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţieau trimis Curţii de Apel Bucureşti dosarul în care pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii. Anchetatorii au cerut instanţei să menţină şi în timpul judecării cauzei măsura controlului judiciar în cazul lui Lucinschi şi Pricop.

În cazul lui Tudoran Remus Jurj, magistrat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cercetat în acelaşi dosar, procurorii DNA au dispus continuarea anchetei într-un dosar separat, pentru infracţiunea de complicitate la şantaj.

Citește și: DNA extinde cercetările pe numele lui Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea avocatului Radu Petru Pricop, a constrând un om de afaceri, denunţător în cauză, să îi dea patru milioane de euro, sumă pe care acesta nu i-o datora lui Lucinschi. Banii au fost ceruţi în contextul în care firma la care Lucinschi era asociat şi acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, "dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o încadrare juridică penală". Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că dacă este de acord să îi cea cei patru milioane de euro ceruţi, va retrage plângerea de la DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, Alexandru Horpoş, asociat la SC Straco Group SRL, este omul de afaceri de la care Sergiu Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage plângerea formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

Citește și: Bogdan Chirieac, despre noul dosar penal al lui Radu Pricop

"De asemenea, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că Sergiu Lucinschi a pretins că are influenţă, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la acelaşi procuror, respectiv Tudoran Remus Jurj.

"În acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente. Sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercusiunile unui eventual refuz în condiţiile în care Lucinschi Sergiu i-a arătat că ar putea influenţa atitudinea procurorului de caz, la data de 17 martie 2015, în schimbul «ajutorului» promis, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut", au precizat procurorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel