Putin, la Viena. OMV și Gazprom, acord privind South Stream

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, efectuează marți o vizită oficială în Austria, eveniment politic contestat de ambasada SUA la Viena, dar care se suprapune și cu momentul semnării unui important acord economic privind gazoductul South Stream.

Mai multe organizații nonguvernamentale au protestat față de  vizita lui Putin în Austria, țară UE, la câteva luni de la anexarea Crimeii și în timp ce Estul Ucrainei este în continuare marcat de conflicte sângeroase.

Președintele Heinz Fischer speră ca vizita lui Putin să contribuie la găsirea unei soluții de pace în Ucraina. Aprecieri pozitive față de acest eveniment politic au venit și din partea cancelarului Werner Faymann și a vicecancelarului Michael Spindelegger.

Putin a fost primit cu onoruri militare.

În schimb, Ambasada SUA a criticat vizita liderului de la Kremlin, potrivit Der Standard. Diplomația americană spune că UE și SUA au conlucrat încă de la începutul crizei ucrainene pentru a preveni agresiunea rusă. Guvernul austriac "ar trebui să se gândească bine dacă evenimentele de astăzi contribuie la aceste eforturi", arată un comunicat al Ambasadei SUA la Viena.

Rusia pierde Bulgaria. South Stream, anulată de SUA și UE

Tot marți, șefii Gazprom și OMV, Alexei Miller și Gerhard Roiss, au semnat acordul final privind construcția secțiunii de gazoduct South Stream de pe teritoriul Austriei. 

Înțelegerea vine pe fondul tensiunilor economice UE - Rusia, care au determinat Bruxelles-ul să ceară suspendarea proiectului Gazprom. În urma presiunilor venite de la vârful UE, Bulgaria a sistat construcția porțiunii de gazoduct care ar urma să-i traverseze teritoriul.

"Acest proiect - investiția în securitatea energetică europeană - se va supune în totalitate legislației UE", a spus CEO-ul OMV, Roiss.

South Stream este un proiect de 45 de miliarde de dolari și este așteptat să livreze Austriei 32 de miliarde metri cub de gaze rusești, ocolind Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel