Putin, într-o discuție cu Merkel: Ucraina e în prag de război civil

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Angela Merkel, în timpul unei conversații telefonice, că escaladarea puternică a situației din Ucraina aduce țara în pragul războiului civil.

Cei doi lideri au vorbit despre întâlnirea de joi de la Geneva, unde Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii vor discuta despre soluții pentru criza ucraineană, conform Russia Today.

Biroul de presă al cancelarului german spune că, în ciuda unor divergențe de opinie, discuțiile de la Geneva au fost principalul subiect al discuțiilor. 

"Deși au existat diferențe în interpretarea actualelor evenimente, pregătirile pentru întâlnirea programată la Geneva... au reprezentat centrul discuției", a arătat biroul de presă a lui Merkel într-o declarație.

Vladimir Putin și-a exprimat speranța că discuțiile de la Geneva vor ajuta la de-escaladarea situației și revenirea la o cooperare pașnică.

Președintele Rusiei a reiterat importanța stabilizării economiei Ucrainei și asigurarea livrărilor de gaze naturale ruse către Europa.

Citește și: Armata ucraineană a atacat pro-rușii din estul țării


Mai devreme în cursul aceleiași zile, Putin a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, căruia i-a transmis că escaladarea crizei ucrainene se datorează politicilor iresponsabile ale guvernului de la Kiev, care ignoră drepturile și interesele legitime ale etnicilor ruși.

Cei doi au mai discutat despre cooperarea bilaterală și alte subiecte de pe agenda internațională, inclusiv negocierile privind programul nuclear al Iranului.

Premierul rus Dmitry Medvedev a declarat, marți, în două rânduri, că Ucraina se află în prag de război civil.

Avioane de luptă, elicoptere, tancuri și trupe militare au ajuns marți la granița a două orașe din Estul Ucrainei, din care Kievul încearcă să-i înlăture pe protestatarii pro-ruși, care au ocupat în ultimele zile mai multe clădiri administrative.

Corespondenți ai agențiilor de presă occidentale au relatat că au auzit focuri de armă pe un aeroport, dar nu au putut confirma decesul vreunei persoane, în timp ce milițiile pro-federalizare susțin că există mai mulți răniți. Presa rusă controlată de Kremlin anunța că au murit 11 persoane înainte ca disputa militară din Estul Ucrainei să înceapă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel