PSD a prezentat ”bilanțul zero” al Cabinetului Cioloș

PSD a făcut bilanțul anului de mandat al Cabinetului Cioloș.

Realizările Guvernului Cioloş sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire" - aceasta este concluzia după prezentarea oficială a bilanţului Executivului la un an de mandat, susţin social-democraţii, într-un comunicat transmis pentru Agerpres.

Partidul Social Democrat a realizat o analiză asupra activităţii Guvernului Cioloş în această guvernare şi a constatat 10 eşecuri principale.

"Zero absorbţie de fonduri: Ministerul Fondurilor Europene nu a reuşit să absoarbă nici măcar 1 euro în acest an din sumele prevăzute pentru perioada de programare financiară 2014 - 2020. Toţi banii europeni care au intrat în România în 2016 reprezintă plăţi aferente facturilor depuse în timpul guvernării PSD sau avansurile de la Comisia Europeană care se acordă automat după aprobarea programelor (şi acestea au fost aprobate în timpul guvernării PSD)", precizează sursa citată.

În opinia social-democraţilor, Guvernul Cioloş a acordat "zero sprijin pentru agricultori" - 8 luni întârziere la acordarea subvenţiilor (doar în sectorul vegetal au fost pierderi de 160 milioane euro din acest motiv).

"Zero grijă pentru bebeluşi: lipsa persistentă a vaccinurilor necesare pentru nou-născuţi. Zero sprijin pentru bolnavi: 3.536 de medicamente (65% din total) se vor scumpi prin aplicarea Hotărârii Guvernului Cioloş nr. 800/2016. 850.000 de români afectaţi, dintre care peste 5.000 copii", se arată în comunicat.

O altă constatare a PSD este aceea că actuala guvernare a realizat "zero kilometri de autostradă".

"Zero sprijin pentru capitalul autohton: Zero ajutor de stat pentru companiile cu capital românesc, în cadrul schemei de ajutor de stat pentru investiţii (HG 807/2014), din care au fost servite exclusiv companiile străine. Zero sprijin pentru exportatorii români: în primele nouă luni, diferenţa dintre importuri şi exporturi a crescut cu 1,4 miliarde euro, în favoarea firmelor străine care şi-au vândut produsele pe piaţa românească", susţin social-democraţii.

Principalele ministere criticate

Potrivit PSD, Guvernul a înregistrat "zero transparenţă publică şi zero predictibilitate", social-democraţii menţionând că "modificările Codului penal şi ale Codului fiscal s-au făcut prin ordonanţă de urgenţă, fără dezbatere publică şi cu măsuri aplicabile de pe o zi pe alta".

"Zero disciplină financiară: în primele nouă luni, arieratele (datoriile mai vechi de 90 de zile) au crescut de 2,4 ori, de la 86 milioane lei în decembrie 2015, la 205 milioane lei în septembrie 2016. Zero eforturi pentru creşterea colectării şi reducerea evaziunii fiscale: La 9 luni de zile de guvernare, gradul de colectare a veniturilor totale la bugetul general consolidat a scăzut cu 7,6%, de la 23,7% din PIB în septembrie 2015, la 21,9% din PIB în septembrie 2016", arată reprezentanţii PSD.

Totodată, PSD critică şi lipsa de rezultate a miniştrilor care au condus cinci principale ministere în Guvernul Cioloş: Muncii, Sănătăţii, Agriculturii, Economiei şi Fondurilor Europene.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel