Prima provocare uriașă pentru Guvernul Cioloș. Românii, cu ochii ațintiți spre tehnocrați

Premierul Dacian Cioloş a declarat că Guvernul intenţionează să menţină în buget măsurile din Codul Fiscal, dar şi creşterile salariale "în măsura în care va fi posibil", arătând că, legat de majorarea cu 10%, trebuie aşteptată promulgarea.

În acest context, întrebat dacă guvernul Cioloș își permite să nu dea cei 10% bugetarilor, profesorul Mircea Coșea a zis: "Este prima provocare importantă pentru guvernul Cioloș. Dacă analizăm datele, atunci putem spune că există banii pentru această lege, cu precizarea că pot apărea dereglări bugetare pentru 2016, mai ales în a doua parte a anului. Așadar, domnul Dacian Cioloș trebuie să analizeze foarte rapid pentru că toată lumea așteaptă mărirea de salarii. Mărirea de salarii în sectorul public este necesară chiar dacă ea duce la încă o dereglare pe piața muncii pentru că în sectorul privat... nu va avea loc această mărire".

"Dacă luăm în calcul tot ce a spus Dacian Cioloș până în acest moment și anume că are în vedere și o reformă în sectorului public, atunci cred că ar putea să apară două variante: fie să accepte această lege așa cum este ea, fie să ceară o amânare de aplicare. Nu cred că va veni un refuz categoric de aplicare pentru că situația socială nu permite acest lucru, iar Guvernul Cioloș ar fi într-o mare dificultate mai ales că vin sărbătorile de iarnă", a adăugat profesorul Mircea Coșea.

[citeste si]

Premierul, informații-cheie despre salariile bugetarilor

Dacian Cioloș a vorbit, duminică seară, despre mărirea salariilor bugetarilor cu 10%, creştere decisă de Parlament, dar care încă nu a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Premierul a zis că acest lucru este luat în calcul.

"Trebuie să aşteptăm promulgarea, oricum, în scenariile de calcul pe care o să le facem, o să luăm şi acest lucru în considerare, dar trebuie să vedem ce se întâmplă cu finalizarea, să spun aşa, a procesului legislativ. Cel mai mult ce putem noi face cu bugetul este să împingem deficitul până la 3%, să nu depăşească 3%. Şi aşa riscăm pe termen lung să avem probleme de credibilitate care riscă să afecteze investiţiile în economia românească, dar în momentul de faţă cred că am avea argumentele să putem justifica un deficit de până la 3%", a arătat Cioloş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel