"Proiectul de țară" al lui Băsescu, desființat de fostul său consilier, Iulian Fota

Fostul președinte Traian Băsescu declanșa, în noiembrie anul trecut, dezbaterea referitoare la următorul "proiect de țară" al României, el insistând că acesta ar trebuie să fie unirea României cu Republica Moldova. Iulian Fota, la acea vreme consilier al președintelui, susține acum că orice discuție despre un proiect de țară, altul decât "europenizarea" și "occidentalizarea" României, este o "gargară".

"Există o cale occidentală. Asta este principala provocare a României - dacă se ține sau nu de calea asta occidentală. Eu când văd toată prostia asta cu ne trebuie un alt proiect de țară... asta este o gargară pe care unii foarte inteligenți o alimentează dinspre margine tocmai ca să ajute România să deraieze de la adevăratul ei proiect de țară, care nu trebuie dus la capăt, că e periculos pentru unii, respectiv acela al occidentalizării sau europenizării României", a declarat Fota, duminică, în emisiunea "Jocuri de Putere", difuzată de Realitatea Tv.

Iulian Fota i-a servit președintelui României drept consilier pentru probleme de securitate națională din 2009 până în decembrie 2014, când a fost eliberat din funcție, la finalul celui de-al doilea mandat al lui Băsescu.

Traian Băsescu: Republica Moldova e pierdută - Rusia a dat semnalul

Traian Băsescu declara în noiembrie anul trecut că următorul proiect de țară al României este "întregirea" țării, afirmații pe care le-a reluat constant în ieșiri publice ulterioare.

"România a avut un proiect fundamental de țară - NATO. A avut un al doilea proiect - UE. Eu cred că un al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Moldova (...) Esențial acum este să fim avocații Republicii Moldova pentru drumul spre UE. Vilnius nu înseamnă al orizont UE. Înseamnă un început de drum (...) Până la o eventuală integrare sunt cel puțin 10 ani", spunea Băsescu, la 27 noiembrie, într-un interviu pentru TVR 1. (mai multe AICI)

"Următorul proiect de țară pentru România este vrem să ne întregim țara. Mă tem că, până una alta, cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu", adăuga fostul șef al statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel