Proiect important pentru avocați, modificat din nou

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a eliminat, marţi, din proiectul de lege referitor la statutul avocaţilor prevederile referitoare la obligativitatea participării decanului baroului la efectuarea percheziţiilor, precum şi la informarea avocaţilor 'de îndată' cu privire la interceptări.

'Legea referitoare la modificarea statutului avocaţilor şi exercitarea profesiei de avocat a urmărit câteva puncte pe care Ministerul Justiţiei le-a evidenţiat în dezbatere ca necesare pentru asigurarea unui echilibru din sfera procedurii penale. În acest moment s-a eliminat condiţia obligatorie de participare a decanului baroului sau a unui reprezentant al acestuia la efectuarea unor percheziţii. De asemenea, o altă eliminare care s-a produs este cea referitoare la articolul 139. În situaţia în care apar, în anumite interceptări, convorbiri între avocat şi clientul său, acestea sunt exceptate din reţinerea la probă. În ceea ce priveşte procedurile de informare care au loc între procuror, instanţă, respectiv persoana care a fost interceptată, s-a eliminat condiţia informării 'de îndată, a precizat Gabriela Scutea, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, după şedinţa comisiei.

Ea a spus că MJ a mai avut observaţii referitor la bunurile care se ridică la percheziţie, fiind admis un amendament ce prevede să nu fie ridicate bunuri care sunt ale clientului şi care nu au legătură cu cauzele în care acesta beneficiază de confidenţialitatea client - avocat.

Scutea a explicat şi modificările referitoare la interceptări, arătând că interceptările în care sunt surprinse convorbiri între inculpaţi şi avocaţii lor nu pot fi folosite ca probe.

'Inculpaţii pot fi interceptaţi, iar în situaţia în care sunt surprinse şi convorbiri între aceştia şi avocaţii lor sunt apărate de confidenţialitate şi ele nu pot fi folosite ca probe. Sunt nişte elemente referitoare la confidenţialitate la care trebuie să ne raportăm pentru că acesta este scopul avocaturii. Cu toate acestea, există prevederi care nu împiedică atunci când şi avocatul este suspect sau inculpat într-o cauză ca limitările să nu mai subziste. În momentul în care avem şi o acuzaţie formulată referitoare la avocat, limitările nu sunt aplicabile', a explicat Scutea.

Plenul Camerei Deputaţilor a retrimis de mai multe ori la Comisia juridică proiectul de lege pentru a fi rediscutat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel