Prognoza Comisiei Europene pentru economia României: creștere financiară robustă, reducerea taxelor - o problemă

Comisia Europeană a prezentat marți prognoza economică de primăvară pentru cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. În cazul României, Bruxelles-ul estimează o creștere financiară "robustă" de 2,8% în 2015, generată de consumul privat intern și de investiții. Executivul UE se așteaptă ca inflația să scadă la un nivel record anul acesta, dar punctează că reducerile de taxe pregătite de guvern pun sub semnul întrebării consolidarea fiscală.

În sinteza raportului pentru țara noastră, Comisia Europeană scrie că în România "creșterea economică va rămâne robustă în 2015 și 2016, generată de consumul privat puternic și redresarea investițiilor. Este de așteptat ca inflația să scadă semnificativ în 2015 și să rămână cu mult sub orizontul prognozat. Calea spre consolidarea fiscală va cunoaște o schimbare în 2016".

Comisia Europeană este optimistă cu privire la creșterea economică a României, remarcă semne de îmbunătățire a pieței muncii, subliniază nivelul redus al inflației și arată că investițiile private își vor continua creșterea.  

Comisia Europeană, nemulțumită de reducerea taxelor

Deficitul bugetar în România este așteptat să atingă 1,6% în 2015, dar pentru 2016 este prognozat să se "deterioreze brusc", până la 3,5% din PIB. "Această prognoză încorporează noul proiect fiscal adoptat de guvern la 18 martie și care încă așteaptă aprobarea Parlamentului", spune Comisia Europeană, care subliniază scăderile de taxe prevăzute de noul Cod Fiscal.

Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, a declarat într-o conferință de presă că economia Uniunii Europene va reveni la nivelul anterior crizei din 2008 în 2016. Francezul a precizat că "economia europeană se bucură de cea mai însorită primăvară din ultimii ani".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel