EXCLUSIV  Profesor de teatru, interviu: Sacrificiile sunt mari, nu este ușor

Să fii actor și profesor de teatru în provincie pare, la prima vedere, destul de greu, dar iată că există un tânăr din Buzău, Adrian Nicolae, care face lucruri foarte bune, dovadă rezultatele remarcabile pe care le are cu elevii.

Adrian Nicolae este profesor la clubul de teatrul de la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman. Clubul a luat ființă după mai multe discuții pe care le-a avut cu Elena Isbășoiu, directoarea Centrului. A fost o inițiativă foarte bună deoarece încet-încet au început să se vadă și rezultatele prin multă muncă, seriozitate, talent și pasiune. Pentru un spectacol care durează 40 minute sau o oră, copiii repetă uneori chiar și săptămâni întregi.

Într-un interviu acordat pentru DC News, Adrian Nicolae a povestit cum este să le predea teatru micuților, cum reușește să le capteze atenția și cum este să fii profesor în provincie.

"Am evoluat pe mai multe scene ale teatrului românesc. Am fost actor și la teatrul din Bacău, la teatrul din Petroșani. Acolo am avut bucuria de a juca la câțiva regizori cum ar fi Constantin Dicu. Am avut și câteva apariții la TVR 2. Acum transmit mai departe ce am învățat, într-un mod profesionist, și copiilor. Important este să vrei să muncești și să te dedici pentru că doar așa vor apărea și rezultatele", a povestit Adrian Nicolae.

(w670)

"Este o încântare și totodată un dar să ai șansa să lucrezi cu copiii. Atenția le-o captez, în primul rând prin faptul că nu mă percep doar ca pe un profesor de la școală, ci și ca un prieten. În al doilea rând, atenția le-o captez și prin jocurile de improvizație deoarece pentru cei mai mulți sunt lucruri noi. Facem jocuri specifice de încălzire, inițiere vocală, dicție, improvizație și așa mai departe. Am avut proiecte, spun eu, îndrăznețe și ele vor continua. Am participat vara aceasta la un festival național de teatru la Iași, într-o companie selectă unde s-au aflat foarte multe trupe din țară. Da, sunt actor și profesor și mă bucur că am avut posibilitatea să mă regăsesc în ambele ipostaze. Faptul că am jucat mă ajută deoarece toate indicațiile le dau în mod justificat. Le explic copiilor de ce fac un anumit lucru pentru ca ei să înțeleagă. Nu este ușor într-un oraș unde nu ai un public de teatru precum Sibiu sau Iași. Avem orașe din provincie unde teatrul este foarte bine primit", ne-a spus profesorul.

(w670)

"S-a format un cult pentru teatru. Important este că oamenii au început sa cearnă și teatrul este pe lista lor de priorități. Mă bucur că prin Centrul Cultural Alexandru Marghiloman Buzău unde lucrez mi s-a oferit șansa să pot, întocmai cum un actor dă viață personajelor sale, să pot să dau viață acestui proiect fezabil numit Clubul de Teatru Lordul Valah. Într-un an de la înființare am avut mai multe proiecte cum ar fi - Fluturii sunt liberi, Titanic Vals, Steaua fără nume. Am participat alături de colegii mei din centru la proiecte desfășurate în aer liber, de exemplu Artă printre blocuri, Artist în devenire și altele. Am susținut un spectacol în foișorul din incinta parcului, încercând să oferim o alternativă culturală și inedită în orașul nostru, oamenilor ce se aflau în acel moment în parc. Elevilor mei am încercat să le explic ce înseamnă seriozitatea, respectul față de partener și față de profesie, simțind pe propria piele câte sacrificii trebuie să faci la un moment dat pentru această profesie. Sacrificiile sunt mari, dar și satisfacțiile sunt pe măsură atâta timp cât ești sincer cu tine și știi să te autoevaluezi", ne-a mai zis Adrian Nicolae.

[citeste si]

La centrul cultural se poate înscrie orice copil care iubește teatrul. În prezent, sunt înscriși în jur de 30 de elevi, cel mai mic actor având patru ani, iar cel mai mare 20.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel