Producția de miere, în pericol. Care este motivul

Organizatorii unui târg apicol, deschis sâmbătă la Cluj, cer Guvernului să se implice în reglementarea felului în care folosesc fermierii substanţele pesticide, reclamând că acestea pun în pericol familiile de albine şi producţia de miere. 

Reprezentanţi ai apicultorilor susţin că, pe lângă pericolul decimării familiilor de albine, folosirea pesticidelor, care poate ajunge în miere, este un pericol şi pentru consumatori. 

Reglementările în acest domeniu sunt importante, a explicat Radu Pandrea, unul dintre organizatorii târgului apicol de la Cluj-Napoca, şi în condiţiile în care producţia apicolă este oricum afectată, periodic, de condiţiile naturale, cum ar fi seceta sau vremea capricioasă. 

"Anul trecut a fost unul prost, producţiile au fost diminuate din cauza vremii capricioase şi nu numai. Apicultorii se confruntă cu probleme grave, cu lipsa unui program clar de aplicare a pesticidelor, în condiţiile în care fermierii aplică pesticide fără să ţină cont de apicultură. Din această cauză s-au înregistrat foarte mute pierderi în rândul familiilor de albine, iar producţiile au fost drastic diminuate. Guvernul ar putea să se gândească la un program prin care să oblige fermierii, horticultorii, să respecte un program clar de aplicare a pesticidelor în livezi, pe diferite culturi, iar noi cerem acest lucru. Să fie stabilit un calendar centralizat pentru o anumită zonă, iar la nivelul primăriilor să existe un program de aplicare a pesticidelor. Pe lângă faptul că pesticidele decimează populaţiile de albine, există riscul ca aceste substanţe să ajungă în miere, afectând sănătatea consumatorilor", a declarat Radu Pandrea, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel