Procurorii DNA au descins în DELTĂ!

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au efectuat, marţi, o percheziţie la sediul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea, potrivit guvernatorului Deltei, Grigore Baboianu. 

Percheziţia procurorilor DNA ar viza modul de realizare a unui proiect european derulat anul trecut de instituţia publică din subordinea Ministerului Mediului pentru accesibilizarea unor canale din Rezervaţie blocate din cauza aluviunilor.

'Este o acţiune a DNA în legătură cu un proiect finanţat din fonduri POP (Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, n. red.) prin FLAG (Grupul local de pescărie durabilă, Fisheries Local Action Group, n.red)', a declarat presei guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu.

Acţiunea DNA de la sediul ARBDD este prima de acest gen din ultimii 12 ani, proiectul care ar constitui obiectul cercetărilor DNA având o valoare de 9 milioane de lei, potrivit sursei citate. În contextul unui bilanţ al FLAG Delta Dunării, o entitate juridică formată din actori publici şi privaţi care în exerciţiul financiar 2007-2013 a avut la dispoziţie aproximativ 21 de milioane de euro, conducerea asociaţiei a anunţat în luna noiembrie a anului trecut că ARBDD a accesat fonduri europene, dar nu a făcut progrese pentru proiecte care vizau marcarea unor trasee turistice şi decolmatarea unor canale. Valoarea totală a acestor două proiecte era de aproximativ 11 milioane de lei.

Banii, asigurați de la bugetul de stat

În aceeaşi lună, guvernatorul de la acea vreme a Deltei, Lucian Simion, a declarat că lucrările de decolmatare a unor canale din Rezervaţie au fost efectuate în proporţie de 50%, banii necesari derulării acestora fiind asiguraţi din fonduri guvernamentale în baza solicitării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Tulcea adresată Guvernul României.

Executivul a aprobat în luna august a anului trecut o hotărâre privind alocarea a 2,405 milioane de lei pentru execuţia în regim de urgenţă a unor lucrări de decolmatare pe canale din Deltă cu o lungime totală de 33,37 de kilometri. Zonele în care aceste lucrări urmau să fie realizate sunt Crişan, Maliuc, Sulina-CA Rosetti, Tulcea-Pardina, Sfântu Gheorghe-Uzlina şi Razim-Sinoe. Lucrările de decolmatare a canalelor din Deltă vizează asigurarea accesului în localităţile izolate din Rezervaţie, precum şi asigurarea unei alimentări minime a complexelor acvatice din Deltă.

FLAG Delta Dunării a pus la dispoziţia comunităţilor izolate din Delta Dunării aproximativ 21 de milioane de euro în exerciţiul financiar european trecut, suma fiind cea mai mare alocare europeană pentru o zonă piscicolă din Uniune. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel