Urmărește emisiunea live


Primele imagini cu zăganul Adonis în România

Un vultur dintr-o specie care nu a mai fost confirmată în România în ultimii 83 de ani a fost fotografiat pe teritoriul țării de către biologii de la Societatea Ornitologică Română. Pasărea, pe nume Adonis, provine dintr-un program de înmulțire în captivitate  din Cehia, şi a fost eliberată în 2014 în Masivul Central Francez într-un proiect european de reintroducere a zăganilor.

Biologul Sebastian Bugariu și ecologul Cristi Domșa au fost norocoșii care au văzut si au fotografiat pasărea. De când Adonis a ajuns în România, SOR este în legătură cu coordonatorul elveţian al proiectului şi omologii de la LPO France, organizație care are are în plină desfășurare un proiect de reintroducere a zăganilor, proiect din care face parte și Adonis, informează Societatea Ornitologică Română. 

După ce a fost eliberat, Adonis a plecat prin toată Europa –Belgia, Germania, Elveţia, Franţa, Austria, Slovacia, Polonia, Belarus, Ucraina și acum România. Coordonatorul elveţian a luat legătura cu Ciprian Fântână (SOR) și a semnalat faptul că emițătorul păsării transmitea date din aceeași locație, ceea ce însemna că e posibil să fi aparut probleme.

Citește și: O pasăre foarte rară a fost văzută din nou în România!

„Mergeam cu Cristi în apropiere de locația indicată de emițător, când l-am văzut. Adonis era pe un mal înalt, în apropiere. Era imposibil de ratat, pentru că este o pasăre foarte mare. După ce ne-a văzut, și-a luat zborul și a trecut apoi pe deasupra noastră de mai multe ori, ceea ce ne-a dat ocazia să îl vedem bine şi să avem fotografii detaliate cu vulturul", a povestit biologul Sebastian Bugariu.

Cei doi angajați ai SOR au verificat apoi zona în detaliu. Au găsit un cadavru de câine de talie mare, din care se hrăneau corbi și ulii șorecari. Un os mare, femurul, lipsea deja, semn că și vulturul se hrănise – zăganii sunt necrofagi, dar mănîncă predominant oasele, au de regulă nevoie de alte specii care să consume carnea unui cadavru înainte de a se hrăni ei. A urmat un apel telefonic către coordonatorul elveţian, informându-l că nu sunt motive de îngrijorare, vulturul nu are probleme de sănătate.

Până acum, zăganul Adonis, primul observat în România dupa 83 de ani, a survolat Transilvania. În zilele în care „se plimbă", Adonis poate parcurge 190-200 de kilometri sau chiar mai bine. Traseul său poate fi observat online pe hartă, la următoarea adresă: http://rapaces.lpo.fr/gypaete-grands-causses/le-suivi-des-oiseaux#idancre1

„Zăganul (cuvântul este moştenit din limba dacilor), mai este cunoscut şi sub denumirea de vultur bărbos. Este un vultur dispărut din fauna noastră în prima parte a secolului XX, caracteristic zonelor muntoase și este prezent în mod obişnuit la altitudini cuprinse între 500-4000 m, dar a fost întâlnit şi la 7500 m altitudine în Himalaya", precizează Societatea Ornitologică Română.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel