PRESIUNI în presă. Ce i s-a cerut lui Klaus Iohannis

Valentin Jucan, membru CNA, solicită, într-o scrisoare adresată lui Klaus Iohannis, sprijinul acestuia în crearea 'Comunităţii media', care să pună la dispoziţia noului Legislativ soluţii pentru susţinerea presei.

Potrivit scrisorii adresate şefului statului, Comunitatea media trebuie să fie formată din reprezentanţii tuturor tipurilor de presă, organizaţii neguvernamentale specializate în domeniul presei, experţi.

'Consider că presa din România are nevoie de susţinerea dumneavoastră în sensul implicării în crearea unei 'Comunităţi media' care să ofere cadrul necesar susţinerii şi dezvoltării acesteia', subliniază Jucan.

Potrivit acestuia, 'influenţele politicilor estice sunt tot mai vizibile şi acţionează prin mecanisme tot mai sofisticate, greu de detectat la nivelul cetăţeanului care nu este la curent cu metodele de manipulare a opiniei publice'.

'Referendumul din Marea Britanie a dovedit cât de uşor este, prin intermediul unui anumit tip de presă, să poziţionezi în dificultate o mare putere mondială. În ciuda faptului că presa din ţara noastră rezonează cu politicile care se regăsesc în construcţia europeană şi în parteneriatul cu Statele Unite, dificultăţile pe care aceasta le traversează o pot îngenunchea. În egală măsură, actuala legislatură, aflată la final de mandat, a dovedit de nenumărate ori nu doar lipsă de expertiză, dar şi rea credinţă în raport cu o parte din presă', susţine Jucan, în scrisoare.

Care sunt principalele teme ale proiectului 

Potrivit acestuia, principalele teme ale proiectului sunt introducerea în Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru 2015 - 2019 a unui capitol distinct referitor la:

* susţinerea şi securizarea presei, având în vedere noul context geopolitic

* redactarea noului cadru de finanţare şi fiscalizare a presei

[citeste si]

* redefinirea rolului şi întărirea capacităţii de funcţionare a Clubului Român de Presă

* identificarea de soluţii pentru susţinerea presei scrise şi a presei dedicate minorităţilor naţionale

* modificarea legii insolvenţei în sensul introducerii procedurilor speciale pentru persoanele juridice care activează în domeniul presei

* reforma televiziunii publice

* reforma CNA şi redefinirea rolului acestuia.

Presiuni în presă

'Starea în care se află presa din România a depăşit de mult timp nivelul critic. Am convingerea că sunteţi la curent cu presiunile la care este supusă aceasta, dar şi în legătură cu preocupările ţărilor comunitare care au aparţinut fostului bloc sovietic. Sunt îngrijorări substanţiale, exprimate în toate grupurile de lucru de la nivelul instituţiilor europene. În planul acţiunii interne, presa are nevoie de sprijin mai mult ca niciodată', mai arată Jucan în scrisoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel