Preşedintele din Filipine declară că ţara sa „se separă“ de Statele Unite

duterte
duterte

Aflat într-o vizită în China preşedintele din Filipine, Rodrigo Duterte, a anunţat  că ţara sa ”se separă” de Statele Unite şi că doreşte o apropiere de China. 

El a făcut aceste comentarii în prezenţa vice-premierului Zhang Gaoli. Aceste declaraţi vin după ce Duterte a recunoscut că un parteneriat economic strâns cu China este „singura speranţă“ a naţiunii sale după răcirea relaţiilor cu Statele Unite, scrie Independent.

Întrebat de ce ţara sa a ales această politică îndreptată spre China, Duterte a răspuns: „Poate pentru că sunt chinez, cred în sinceritate.“  

Din 2012, China şi Filipine se află într-o dispută teritorială în privinţa unor insule din Marea Chinei de Sud, după ce China a refuzat accesul unor pescari filipinezi în apele din jurul insulei Huangyan.Duterte a spus că va aştepta ca acest incident să fie adus în discuţie de oficialii chinezi. „Nu este timpul să mergem la război“ a comentat preşedintele în legătură cu acest incident.

De asemenea preşedintele a spus că „Vizita mea în China este momentul care îmi va defini mandatul de preşedinte.“

„Aş spune că China merită respectul de care se bucură acum.“ a mai adăugat el. Preşedintele chinez Xi Jinping i-a numit pe filipinezi „fraţi“ ai Chinei.

Duterte a comentat şi despre relaţile ţării sale cu Statele Unite, declarând că „Acesta este începutul unei răciri a relaţilor cu America“.  Însă a continuat spunând că nu vrea să „se rupă de Statele Unite“ ci pur şi simplu să „fie prieten cu toată lumea“.

Duterte a mai vorbit şi despre fondurile de care ţara sa are nevoie pentru a construi o cale ferată în Filipine. „Dacă puteţi găsi în inima voastră dorinţa de a ni le dărui“ a fost exprimarea preşedintelui.

În octombrie, Duterte a încheiat legăturile militare vechi de 65 de ani dintre Filipine şi Statele Unite când a ordanat retragerea trupelor americane din ţara lui. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel