Pregătire în caz de război. Românii între 20 şi 35 de ani vor fi înrolaţi. Ce spunea Victor Ponta

Un ordin al mai multor autorități abilitate în siguranța națională, aprobat și publicat în Monitorul Oficial anul trecut, scoate în evidență foarte clar situația tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani în cazul declanșării unui război. DC News reia acest document în contextul evoluției situației din Ucraina, dar și a unor amenințări venite din partea unor oficiali ai Federației Ruse.

Anul trecut, autoritățile  au aprobat modelul formularului medical pe care tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani vor trebui să îl prezine la comisiile locale de recrutare-încorporare pentru a fi înrolaţi în caz de război. Modelul certificatului medical, care va fi eliberat de medicii de familie, a fost publicat și în Monitorul Oficial.

Ordinul de aprobare a certificatului face trimitere la o lege din 2006 care spune că la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

În România există circa  două milioane de bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, potrivit datelor de la recensământul din octombrie 2011. Ordinul a fost publicat în contextul crizei existente în Ucraina.

Citește și: Pregătiri de război. Recrutarea obligatorie

Victor Ponta declara, anul trecut în luna mai, că nu trebuie creată o isterie națională și că bărbații din România nu vor fi înrolați în armată, informațiile apărute în presă la acea dată fiind false.

"Nu vreau să stârnim panică, cu declarații nefundamentate. România este, ca toate țările din regiune, ca toate țările NATO, într-o stare de alertă specială, atât în ceea ce privește pregătirea pentru securitatea teritorială, dar și toate celalte proceduri, și tocmai pentru că vreau să dau asigurări că nici un cetățean român nu este, și nu va fi niciodată în pericoli", declara Victor Ponta.

Stagiul militar obligatoriu nu mai există di 2003

În privința informațiilor apărute în presă referitoare la o mobilizare generală în vederea înrolării, premierul spunea, tot anul trecut,  că: "Stagiul militar obligatoriu nu mai există în Constituție din 2003 și, după cum știți, conflictele secolului XXI se desfășoară la un nivel tehnic și de pregătire pe care România în mare parte îl respectă. Avem militari profesioniști extrem de apreciați și care au avut activități importante pe teatrele de operațiuni, îmbunătățim partea de tehnică militară și de tehnologie și nici un român nu este în pericol", mai preciza premierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel