Poroșenko anunță "armistițiu permanent" în Estul Ucrainei, după o discuție cu Putin

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Președintele Petro Poroșenko și omologul său rus, Vladimir Putin, s-au înțeles în timpul unei conversații telefonice cu privire la instituirea unui armistițiu permanent în Estul Ucrainei, a anunțat serviciul de presă al liderului de la Kiev.

UPDATE: Kievul își retrage declarația despre "armistițiul permanent" Rusia - Ucraina, arătând există consens cu privire la pașii de făcut pentru rezolvarea conflictului militar din Est, conform Russia Today.

UPDATE: Potrivit Ria Novosti, Kremlinul precizează că nu se poate vorbi despre un armistițiu pentru că Rusia nu este parte a conflictului, arătând că Putin și Poroșenko au discutat despre modalități de rezolvare a conflictului.

După discuția liderului de la Kremlin cu Petro Poroșenko, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că "punctele de vedere ale celor doi preşedinţi privind mijloacele de ieşire din această criză gravă corespund în mare parte".

Președinția ucraineană a transmis că "Poroșenko a discutat cu preşedintele rus despre un armistiţiu total (...). Ei au ajuns la un acord privind un armistiţiu în Donbas", bazin minier din estul Ucrainei care cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk, marcate de confruntări violente.

Înțelegerea este surprinzătoare, deoarece Poroșenko și Putin nu au putut ajunge la un consens în timpul întâlnirii din 26 august de la Minsk, la care a participat și șefa diplomației europene, Catherine Ashton. 

Discuția telefonică Poroșenko - Putin s-a purtat cu o zi înainte de debutul summit-ului NATO din Țara Galilor (4-5 septembrie) și în ziua în care președintele american Barack Obama a aterizat în Estonia, una dintre vecinele estice ale Rusiei.

Deși la începutul lunii august armata ucraineană câștigase teren în fața separatiștilor din Estul Ucrainei, raportul de forțe s-a schimbat după ce Rusia a intensificat în ultima săptămâna asistența militară oferită pro-rușilor. Separatiștii, ajutați de soldați ai Moscovei, au deschis un nou front lângă orașul Mariupol, mișcare pe care analiștii o pun pe seama tentativei Rusiei de a crea un coridor terestru până în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în primăvară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel