PNL propune reducerea TVA la energia termică de la 20% la 9%

Roberta Anastase
Roberta Anastase

Parlamentarii PNL Roberta Anastase, Paul Dumbrăvanu, Virgil Guran, George Ionescu, Ioan Tămâian şi Iulian Dumitrescu propun, într-un proiect de lege, reducerea TVA la energia termică de la 20% la 9%. 

Iniţiatorii precizează că de la 1 ianuarie 2016, TVA la energie termică este 20%, iar pentru livrarea apei potabile este percepută o cotă redusă de 9% şi este necesară aplicarea unei cote a TVA egală pentru cele două, "având în vedere importanţa energiei termice ca element esenţial pentru îmbunătăţirea traiului populaţiei", potrivit Agerpres. 

PNL, măsură în prag de iarnă. Ajutor pentru persoanele vârstnice

Au argumentat, în expunerea de motive, necesitatea reducerii cotei TVA pentru energia termică prin faptul că Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.119/2014 prevede că sistemul de încălzire trebuie să asigure temperatura minimă de 20 grade celsius în camerele de locuit, cu diferenţe în funcţie de destinaţia încăperii: pentru baie, w.c., cameră de zi - 22 grade celsius, iar pentru dormitoare - 20 grade celsius". De asemenea, un alt argument ar fi că astfel ar creşte condiţiile de viaţă şi confort ale cetăţenilor, în special ale persoanelor vârstnice care, din cauza veniturilor mici, sunt nevoite ca în sezonul rece să oprească sau să micşoreze consumul de energie termică, mai arată iniţiatorii.

Reducerea cotei TVA la energie termică ar duce şi ”la îmbunătăţirea sănătăţii publice, generată prin creşterea nivelului de accesibilitate a cetăţenilor la consumul de energie termică, respectiv prin stimularea consumului de energie termică din sistemul public”. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel