PNL dă în BNR! Proiect de lege bombă

Parlamentarul liberal Daniel Zamfir propune, printr-un nou proiect de lege, eliminarea prevederilor din Statutul Băncii Naţionale a României care exonerează de răspundere civilă şi penală pe șefii din BNR.

"Am propus abrogarea alineatelor (3) și (4) ale art. 25 din Legea nr. 312 din 28 iunie 2004 în sensul eliminării prevederilor care îi exonerează de răspundere civilă și penală pe membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială", a arătat Zamfir într-o declarație de presă.

Potrivit acestuia, "constatăm că, în momentul de față, personalul BNR care exercită atribuțiile mai sus menționate beneficiază de o super-imunitate care excede cadrul constituțional și care creează un dezechilibru în ceea ce privește răspunderea tuturor cetățenilor în fața legii".

"Acest tip de imunitate a fost sancționat prin cererea de reexaminare a președintelui înaintată Parlamentului asupra Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național care conține o prevedere similară cu cea din Statutul BNR.

Având practic confirmarea faptului că nu este normală o astfel de exonerare de răspundere civilă și penală în fața legii a anumitor categorii de persoane am considerat că textul Statutului BNR trebuie pus în concordanță cu prevederile constituționale referitoare la principiul egalității în fața legii.

Toți cetățenii acestei țări, indiferent de statutul pe care îl ocupă la un moment dat în societate, trebuie să răspundă în fața legii și să-și asume consecințele deciziilor luate în exercitarea atribuțiilor de serviciu", se mai arată în declarația de presă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel