Pensii speciale pentru jurnaliștii din România

Pensionarii care sunt membri ai uniunilor de creatori, inclusiv jurnaliştii, ar putea primi în anumite condiţii o indemnizaţie de 50% din pensia cuvenită, potrivit unui proiect de lege pentru completarea Legii nr. 8/2006 adoptat miercuri de Camera Deputaţilor.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 207 voturi 'pentru' şi şapte 'împotrivă'. Potrivit proiectului, jurnaliştii trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a beneficia de indemnizaţie, respectiv să aibă o vechime în practicarea meseriei de jurnalist de cel puţin 15 ani şi să fie membru al unei asociaţii de presă recunoscută legal timp de cinci ani.

Iniţiativa legislativă stipulează: 'În înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică'. De asemenea, dispoziţiile se aplică în mod corespunzător şi pensionarilor sistemului pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege. Cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a indexării/actualizării.

Potrivit Legii 8/2006, cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării.

Iniţiatorul proiectului, senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu, propune completarea art. 1 din lege cu un nou alineat care să reglementeze domeniile uniunilor de creatori, inclusiv domeniul creaţiei jurnalistice.

'Din discuţiile pe care le-am avut cu diverşi reprezentanţi ai lumii jurnalistice, mi-a fost adusă la cunoştinţă nedreptatea care li se face acestora. (...) Parcurgând Legea nr. 8/2006, am observat că într-adevăr li se face o mare nedreptate acestor persoane care reprezintă creaţia jurnalistică şi care nu beneficiază de indemnizaţie. (...) Amendamentul la care fac referire va corecta această nedreptate, cred că suntem de acord că jurnaliştii reprezintă un element de bază al societăţii româneşti. (...) Ar fi o mare nedreptate ca Legea 8 /2006 să nu includă reglementări clare privind indemnizaţiile jurnaliştilor', a declarat Haralambie Vochiţoiu în plenul Camerei. Deputatul Gheorghe Ialomiţianu a susţinut că PNL va vota proiectul de lege. 'Prin acest proiect de lege se face o reparaţie pentru cuprinderea tuturor pensionarilor care fac parte din uniunea creatorilor. Nu cred că e o problemă cu impactul bugetar atât timp cât ministrul de Finanţe ne spune că are încasări mai mari faţă de prevederile bugetare', a spus Ialomiţianu. În dezbaterile din plen, deputatul Marton Arpad a menţionat că UDMR nu susţine legea. 'Prevederea se referă la un procent din pensia pe care o au persoanele respective, eu nu cred că ziariştii, militari au o indemnizaţie atât de redusă încât să li se mărească pensia cu procentul respectiv', a punctat Marton Arpad. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel