Urmărește emisiunea live


PDL reclamă: Se pregăteşte fraudarea masivă a alegerilor. MAE: Argumente de Tiraspol

Senatorul PDL de Diaspora Viorel Badea a susţinut, joi, că Guvernul Ponta pregăteşte ”fraudarea masivă a alegerilor”. Ministerul Afacerilor Externe a răspuns, într-un comunicat remis redacției, că afirmațiile parlamentarului ACL sunt "inadmisibile" și afectează neîntemeiat imaginea MAE.

"Deja Guvernul Ponta pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor în Diaspora. Pe de o parte, prin dirijarea alegătorilor către consulatele generale pe care le-a organizat în această zonă, iar pe de altă parte prin desfiinţarea unor secţii de votare în comunităţile unde există foarte mulţi români", a declarat Viorel Badea într-o conferinţă de presă.

El a spus că, deşi a rămas acelaşi număr de secţii de votare ca la alegerile prezidenţiale din 2009, "adevărata acrobaţie electorală pe care încearcă să o facă guvernul Ponta" este aceea că secţiile de votare din comunităţile unde există foarte mulţi români au fost desfiinţate şi au fost înfiinţate noi secţii de votare în comunităţile "care practic nu sunt bine reprezentate la nivel numeric".

Viorel Badea a dat ca exemplu situaţia din Italia şi din Portugalia, arătând că în Torino, unde sunt 40.000 de cetăţeni români, din două secţii de votare a rămas una, în schimb fiind suplimentat numărul secţiilor de votare la Triestre, în condiţiile în care aici trăiesc doar 1.500 de români.

El a arătat că în Portugalia au fost desfiinţate secţii de votare în zonele cu comunităţi de 10.000 de români, dar s-a înfiinţat o secţie de votare într-o staţiune turistică unde nu sunt nici români care să lucreze în acea zonă în noiembrie.

"De asemenea, în Republica Moldova au fost înfiinţate secţii de votare în localităţi unde există majoritari rusofoni, mulţi dintre ei neavând cetăţenie română. Aşa că din punctul nostru de vedere se pregăteşte o fraudare la acest nivel. Totodată, pentru a amorţi vigilenţa comunităţii de români, actualul guvern a venit cu o temă falsă, şi anume congresul românilor de pretutindeni, încercând să reorienteze atenţia comunităţilor din Diaspora spre un eveniment care nu are nici legitimitate, nici forţă de reprezentare", a mai spus Viorel Badea.

Lista secţiilor de votare din străinătate, publicată în MO, arată că secţii de votare în număr mai mare vor fi organizate în: Italia - 51, Spania - 38, SUA - 22, Republica Moldova - 21, Marea Britanie - 11, Franţa - 9. În Germania şi Australia vor fi 5 secţii de votare, câte 4 secţii vor fi în Belgia, Canada, Serbia, Turcia, Ungaria, câte 3 în Afganistan, Austria, China, Cipru, Grecia, Israel, Polonia, Portugalia, Rusia, Ucraina.

MAE: Argumentele lui Badea seamănă cu cele de la Tiraspol (așa-zisa capitală a Transnistriei - n.r)

MAE a răspuns acuzațiilor senatorului PDL prin secretarul de stat Radu Podgorean.

"Este dreptul domnului senator Viorel Badea de a face campanie electorală pentru cine dorește. Aceasta nu îi dă, însă, dreptul ca, prin declarațiile sale, să afecteze neîntemeiat imaginea unor instituții publice, care prin statutul lor, nu manifestă partizanat politic.


Afirmând că prin stabilirea secțiilor de votare din străinătate se pregătește o fraudare masivă a alegerilor prezidențiale în diasporă, domnul senator Badea face afirmații fără acoperire, care afectează în mod grav imaginea publică a MAE, instituție a statului abilitată prin lege să stabilească lista secțiilor de votare din străinătate.


Este inadmisibil să se afirme că organizarea de secții de votare în sediile consulatelor generale constituie o dovadă de încălcare a echidistanței politice în stabilirea secțiilor de votare. Dacă nu în consulatele generale, instituții publice ale statului român, atunci unde ar fi mai bine? Poate în sediul unor așa numite asociații culturale aflate în directa subordonare a partidului domnului senator, cum era practica în 2009, când domnia sa nu era la fel de vocal.


În majoritatea cazurilor, secțiile de votare au fost stabilite în aceleași localități ca și în anul 2009, acolo unde a fost posibil, în spații ale ambasadelor, consulatelor și institutelor culturale românești din străinătate. Acolo unde acest lucru nu a fost posibil s-a optat pentru spații publice din statul gazdă, obținându-se acordul autorităților în acest sens.


În Italia, secțiile de votare au fost stabilite, în principal, în localitățile în care au funcționat și în 2009, când domnul Badea nu s-a plâns că se pregătește o masivă fraudă electorală în diasporă sau în noi locații adecvate, recomandate de ambasada României la Roma.


Este adevărat că în unele cazuri, atunci când două secții de votare propuse se aflau la mai puțin de 5 kilometri una de alta (favorizând și un posibil turism electoral), s-a preferat organizarea uneia singure în zona respectivă, astfel încât cealaltă să poată fi organizată într-o altă zonă, unde distanțele de sute de kilometri i-ar fi împiedicat altminteri pe români să își exercite dreptul de vot.
În același timp, se invocă, în mod eronat și exclusiv, argumentul numărului de posibili votanți, care, de altfel, a fluctuat foarte mult de la un scrutin la altul. Este, de asemenea, incriminată organizarea unor secții de vot în zone cu populație românească mai redusă. De unde are domnul Badea aceste cifre statistice? Consideră oare domnia sa că, acolo unde sunt mai puțin numeroși, românii să fie privați de dreptul de vot?


Domnul senator Badea deplânge faptul că în Republica Moldova unele secții de votare sunt în localități cu populație majoritar rusofonă. De unde deține domnul senator aceste informații? Argumentele sale seamănă foarte mult cu cele vehiculate la Tiraspol. Desigur, românofoni nu sunt decât acolo unde au domnii Tomac și Badea organizații puternice de partid...


Abordând cu seriozitate chestiunea secțiilor de vot din Republica Moldova, trebuie subliniat că s-a urmărit creșterea numărului acestora de la 13 la 21 și o mai bună repartizare teritorială. Astfel, va fi organizată secție de votare și la consulatul de la Bălți chiar dacă, în zonă, cetățenii români nu sunt atât de numeroși. Și ei merită sprijinul nostru.


Acum câteva zile un fost coleg de partid al dânsului, domnul William Brânză, cerea imperativ MAE să nu mai organizeze secții de vot doar în centrul marilor orașe. Dimpotrivă, domnul Badea spune să nu se mai facă secții de vot decât unde, probabil, domnia sa are fiefuri electorale.


Pe acest fond, reamintesc cu toată responsabilitatea că MAE, ca instituție a statului român, reprezentând interesele tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla aceștia pe glob, are datoria să facă toate demersurile, în baza competențelor sale, pentru a asigura un acces cât mai bun al alegătorilor români din străinătate la procesul de vot și pentru a asigura neutralitatea și securitatea acestuia".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel