Patriarhul Daniel, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Titu Maiorescu" din Bucureşti

Universitatea "Titu Maiorescu" din București i-a acordat, joi,  Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitului Părinte Daniel,  titlul de  Doctor Honoris Causa,  pentru contribuţia excepţională la dezvoltarea Bisericii şi asumarea rolului şi importanţa ei în viaţa societăţii.

Este al 13-lea titlu pe care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române o primeşte din partea unei instituţii de învăţământ superior. 

Evenimentul a avut loc în Aula Universităţii, în prezenţa Senatului instituției de învățământ superior, a autorităților de stat, a reprezentanților mai multor culte din România și a peste 500 de studenți.

Laudatio (discursul de elogiere) a fost rostit de Prof. univ. dr. Iosif Urs, Președintele Universității Titu Maiorescu, menţionând că Patriarhul României este „o călăuză spirituală pentru identitatea, demnitatea și afirmarea românilor în lumea de azi".

„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a venit cu un suflu nou în fruntea Bisericii, cu gândul de a o întări şi de a o înnoi, de a o creşte, de a o face mai solidă şi mai puternică pentru astăzi şi pentru viitor. Întemeietor, ziditor şi înnoitor, a adus în fruntea Bisericii noastre o viziune nouă, construită pe conştiinţa şi demnitatea credinţei strămoşeşti prin care a oferit un cadru nou de dezvoltare şi de evoluţie ortodoxiei româneşti. Viziunea şi fapta Patriarhului se întemeiază pe conştiinţa că Biserica şi credinţa reprezintă factori esenţiali ai identităţii spirituale a individului şi a societăţii. Întărirea şi dezvoltarea Bisericii înseamnă consolidarea identităţii şi conştiinţei de sine a poporului. De aceea, a construit biserici, de aceea a vrut ca fiecare sat din România să aibă un lăcaş de rugăciune, de laudă şi mulţumire către Dumnezeu. Dezvoltând Biserica a întărit structura de rezistenţă a acestei naţiuni", a spus Profesorul Iosif Urs.

[citeste si]

După decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Titu Maiorescu, Patriarhul României a mulțumit instituției pentru acest titlu academic.

„Dorim să mulţumim în mod deosebit Universităţii «Titu Maiorescu» pentru această onoare pe care ne-a făcut-o astăzi. Am acceptat acest nou doctorat Honoris Causa pentru a încuraja cooperarea dintre Universitate şi Biserică spre binele comun al societăţii şi pentru a aprecia la rândul nostru dinamica acestei Universităţi care are nouă facultăţi, este relativ tânără, dar foarte creatoare, dinamică şi promiţătoare. Desigur, un mod suplimentar de motivaţie sentimentală este şi faptul că Titu Maiorescu a fost nepot de episcop după mamă. Mama sa, Maria Popasu, a fost sora Episcopului Ioan Popasu al Caransebeşului care a păstorit 24 de ani la Caransebeş, între anii 1865 - 1889", a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a rostit apoi cuvântul „Originea religioasă a dreptului, secularizarea lui şi nevoia actuală de dialog interdisciplinar" din care redăm un fragment. 

Vezi AICI Prelegerea Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe 
Române, cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa, din 
partea Universității ,,Titu Maiorescu” din București

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel