Părinții elevilor de la Goethe acuză ingerințe politice în școală

colegiul_goethe
colegiul_goethe

Asociaţia Comitetul de părinţi al Colegiului German Goethe nu renunță la protestele declanșate de decizia Inspectoratui Școlar București, care a demis-o pe directoarea Cristina Popa. Comitetul de părinți afirmă că decizia este motivată politic și are ca miză admiterea la Colegiu a unor copii care nu cunosc limba germană. 

Iată comunicatul Asociaţia Comitetul de părinţi al Colegiului German Goethe:

La Colegiul German Goethe, din Bucureşti, s-a desfăşurat în ultima săptămână un război fulger al unui grup de interese politic împotriva Conducerii şi a părinţilor susţinători. Acesta s-a încheiat cu demiterea directorului şi instalarea unui nou director, agreat de partidul politic reprezentant al minorităţii germane. Întregul demers a fost cauţionat de instituţii publice (precum Inspectoratul Şcolar General sau Ministerul Educaţiei), a căror complicitate e cu atât mai revoltătoare cu cât decizia demiterii nu se fondează pe argumente concludente ale unui management defectuos sau pe o anchetă prealabilă în interiorul liceului. Au fost, în schimb, ignorate argumentele câtorva evaluări instituţionale anterioare (a căror expertiză a fost invariabil favorabilă Conducerii liceului), ca şi poziţia şi argumentele câtorva sute de părinţi petiţionari.

Contextul prezentei situaţii e lămuritor pentru seria de abuzuri comise. Liceul trece prin perioada examenului de admitere în clasa zero (cu predare în limba germană); proba eliminatorie de limbă, care va fi susţinută la finele acestei săptămâni, a fost până de curând controlată de învăţătoarele care activează în ciclul primar al şcolii. Directorul demis, Prof. Dr. Cristina Popa, a suspicionat (plecând de la informaţii şi indicii neoficiale, dar elocvente) practici nedeontologice şi ilegale. A dispus, din acest motiv, trecerea sarcinii de evaluare a testelor de admitere înspre profesorii germani care predau în liceu, fapt care a generat o întreagă campanie de calomniere, dezinformare şi, în cele din urmă, demitere.


Decizia demiterii a ţinut cont exclusiv de plângerile învăţătorilor în cauză şi ale unor profesori constant poziţionaţi în ultimii ani împotriva Conducerii, susţinuţi de partidul reprezentativ al minorităţii germane. Implicarea agresivă, prin presiuni şi adrese oficiale, a factorului politic într-o problemă de management şcolar a consternat întreaga comunitate a părinţilor acestui liceu, cu atât mai mult cu cât Ministerul şi Inspectoratul Şcolar General au acceptat fără vreo rezistenţă( şi fără arbitraj măcar) situaţia.


Edificator este totodată faptul că instituţiile decidente au ignorat orice argument venit din partea Conducerii demise sau din partea sutelor de părinţi care protestează de o săpămână împotriva acestei serii de abuzuri. S-au ignorat, totodată, expertizele pozitive, favorabile la adresa Conducerii, ale mai multor inspecţii desfăşurate în liceu lunile trecute şi anul şcolar anterior (de către Inspectoratul Şcolar General, Ministerul Educaţiei, Curtea de Conturi ş.a.). Reaua intenţie – sau complicitatea – unor persoane din structurile superioare ale Inspectoratului sau Ministerului a fost probată şi de refuzul (neargumentat) de a proceda la demiterea Direcţiunii doar ca urmare a unei anchete sau a unei evaluări de management care să edifice cu privire la realitatea situaţiei din Colegiul German.

Urmare a celor menţionate, Comitetul de părinţi al Colegiului German îşi exprimă îngrijorarea pentru situaţia creată şi susţinerea faţă de directorul demis, Prof. Dr. Cristina Popa, sperând în sesizarea presei şi a instituţiilor de control, în vederea stopării ingerinţelor politice în managementul unei instituţii şcolare. Sperăm totodată în evaluarea atentă a performanţelor manageriale ale Direcţiunii demise, ignorate şi dezonorate într-un penibil război politic care afectează, în cele din urmă, elevii liceului, beneficiarii direcţi ai educaţiei. Cum situaţia liceului nostru e departe de a fi singulară, sperăm într-o reacţie de susţinere a presei şi a insistuţiilor abilitate, care va fi în beneficiul întregului sistem de învăţământ preuniversitar românesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel