Părinți de succes: Perspective dramatice ale fenomenului de izolare socială

Tehnologia care a adus multe lucruri bune în viața noastră vine la pachet și cu o serie de astecte care trebuie să se transforme în semnale de alarmă. Avertismentul, lansat de către profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, încearcă să atragă atenția asupra faptului că generația digitală care crește astăzi sub ochii noștri tinde să fie mai însingurată ca oricând și să încerce să trăiască în lumea virtuală ceea ce în viața reală nu mai pot să facă.

Grija pentru siguranța copiilor din prezent îi determină pe părinți să nu fie foarte deranjați de faptul că micuții lor petrec mai mult timp în fața computerului și televizorului, și din ce în ce mai puțin afară, la joacă.

Însă, profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, recomandă ca cei mici să aibă ocazia să discute cu co-vârstnici, să negocieze roluri, să înțeleagă dinamica socială „pe propria piele", prin joc, prin încercare și eroare.

Potrivit specialistului în Educație, pentru oameni, viața capătă mai multă semnificație în momentul în care este împărtășită cu alții, deoarece sunt cunoscute cazurile cu cei naufragiați sau cu cei izolați din motive variate, deși aveau nevoile fiziologice îndeplinite (hrană, apă, adăpost), dezvoltă perspective dramatice (depresii, îngrijorări, diminuarea eficienței cognitive și chiar moarte prematură) din cauza fenomenului de izolare socială.

Părinți de succes: Ce risc există când se încarcă prea mult programul copiilor

"De aceea, relațiile copilului cu semenii săi sunt foarte importante. Din păcate, însă, în ultimul timp aceste relații directe sunt din ce în ce mai mult înlocuite de un surogat: prietenii virtuali. Fenomenul nu este nou, dar a căpătat amploare în ultimii ani. Tehnologia care a adus multe lucruri bune în viața noastră a adus și aspecte care trebuie să se transforme în semnale de alarmă. A scurtat distanțele, a adus globalizarea, dar ne-a îndepărtat unii de alții", avertizează profesorul universitar Pânișoară, în opinia căruia generația digitală care crește astăzi sub ochii noștri tinde să fie mai însingurată ca oricând și să încerce să trăiască în lumea virtuală ceea ce în viața reală nu mai pot să facă.

Iar acest lucru este un pericol pentru o dezvoltare completă și armonioasă.

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel