Părinți de succes: Fără lacrimi și țipete într-un conflict părinte-copil

Multe dintre conflictele care macină relația părinte-fiu/fiică pot fi aplanate. Este însă nevoie ca părintele să dea dovadă de răbdare, atenție și înțelegere, susține profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.

O imagine cu care toți părinții s-au întâlnit măcar o dată. Seara copilul încearcă să împingă ora de culcare cât mai târziu posibil. Dimineața negociază să „mai doarmă puțin". Și tot așa... până când părintele intervine autoritar: „o să te culci acum!" „îți faci temele în clipa asta!" „dacă nu ești gata în 5 minute nu te mai duc la școală!".

Toate aceste situații apar dintr-un management defectuos al conflictului. Daniel Shapiro ne oferă câteva idei interensante pe care le putem utiliza chiar în acest moment pentru a ne asigura că ducem conflictul într-o zonă mai puțin periculoasă:

• de obicei conflictul are un model repetitiv. Trebuie să observăm acele modele de conflict care tind să se repete Shapiro ne dă exemplul propriu: unul dintre copiii lui își tachina frații și tatăl i-a cerut să se oprească. Dar copilul a continuat comportamentul respectiv (ceea ce îi submina autoritatea tatălui). Shapiro și-a dat seama că dacă persistă în a cere să se oprească lucrurile un mare conflict urma să apară. Nu era prima dată când copilul dovedea perseverență într-un comportament nepotrivit cu toată reacția negativă a părintelui. Iată de ce specialistul s-a gândit să încerce ceva nou: i-a cerut pur și simplu sfatul referitor la cum putea rezolva situația la care se ajunsese. Copilul a fost uimit că tatăl nu se mai răstește la el (așa cum acesta făcuse în trecut) și a schimbat și el tonul. I-a explicat calm că frații lui îi invadaseră spațiul. Tatăl și fiul au reușit să iasă dintr-un model al conflictului și să comunice eficient din acel moment.

[citeste si]

• Shapiro ne mai cerem să ne punem în locul copilului nostru și să-i oferim o autonomie în creștere în raport cu vârsta acestuia. Părinții trebuie să dea dovadă de empatie și să realizeze cât de fără putere se simt copiii în relația cu adulții. Aceștia din urmă le spun copiilor totul: ce și cum să mănânce, când să se culce și la ce oră să se trezească etc. Shapiro observă că o astfel de situație poate duce la acumularea de frustrare, o aculmulare care o să „explodeze" într-un conflict în momentul în care adultul nu se așteaptă. Iată de ce trebuie să-i dați copilului posibilitatea să aleagă.

Citește continuarea pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel